Erdoğan, Berat Albayrak'ın politikalarını övdü TL düşüşe geçti

Erdoğan, Berat Albayrak'ın politikalarını övdü TL düşüşe geçti

Cumhurbaşkanı Erdoğan geçtiğimiz günlerde Hazine ve Maliye eski Bakanı Berat Albayrak'ın ekonomide uyguladığı politikaları savunması üzerine TL düşüşe geçti.

Erdoğan, Berat Albayrak için “Türkiye’nin enerji alanında yaptığı atılımların temelinde Berat Bey’in bakanlığı döneminde geliştirdiği strateji ve hazırlıklar bulunuyor.” şeklinde konuşarak “Berat Bey’in ifa ettiği görevlerdeki en büyük talihsizliği ‘damat’ sıfatının, birikimi, gayreti ve başarısının önüne geçirilmiş olmasıdır.” ifadelerini kullanmıştı.

Reuters haber ajansının Türkiye ekonomisine ilişkin analizinde, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Berat Albayrak dönemine ait ekonomi politikalarını savunmaya başladığı bir zamanda TL'nin bu yılki kazanımlarının neredeyse yarısını kaybettiğine dikkat çekildi.

Dolar karşısında 7 seviyesinin altını gören TL, 24 Şubat Çarşamba günü gün içinde 7.25 seviyesini gördü. Reuters haber ajansı analizinde bu yükseliş, Türk hükümetinin Berat Albayrak dönemi politikalarını savunmasına bağlıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Berat Bey'in ifa ettiği görevlerdeki en büyük talihsizliği 'damat' sıfatının, birikimi, gayreti ve başarısının önüne geçirilmiş olmasıdır." demişti.

Berat Albayrak, kuru kontrol altında tutmak için radikal politikalara başvurmak ve Türkiye'nin döviz rezervlerinin erimesine neden olmakla eleştiriliyor.

Reuters analizine göre, rezerv kayıpları ile gündeme gelen Hazine ve Maliye eski bakanı Berat Albayrak’ın yeniden kabinede görev alma olasılığına ilişkin söylentiler piyasa üzerinde baskı oluşturuyor.

Berat Albayrak kabineye geri mi dönüyor?

Haberde AKP kaynakları görevlendirmenin gündemde olduğunu belirtiyor ancak bunun son minvalde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a bağlı olduğunu söylüyor. AK Parti kaynakları Erdoğan'ın kararında temkinli olacağını eğer atayacaksa da Albayrak’ın ekonomi dışında bir göreve getirilebileceğini söyledi.

Bazı AKP kaynakları ise bu durumun söz konusu olmadığını belirtiyor.

Reuters'a konuşan ekonomist Atilla Yeşilada: “Dövizde çalkantının fitilini CHP’nin Albayrak’a yönelttiği suçlamalar ve AKP’nin yüksek perdeden savunması olduğunu kabul ediyoruz. Bu, CHP ve millet ittifakı paydaşlarının son zamanlarda icat ettiği en akıllı siyasi hamle oldu. Dün de kulislerde Albayrak’ın Enerji veya Dışişleri Bakanlığı’na atanacağına dair duyumlar çıktı. Erdoğan bunları yalanlayamaz ama Albayrak kabinede görev almayacağını açıklayabilir. Bu durumda TL’de çalkantı yaratan birincil neden bertaraf olur. Aksi, halde… AKP’deki 24 Mart Büyük Kongresi’ne kadar dövizde sık şoklar yaşayabiliriz.” dedi.

Kaynak: Euronews Türkçe - Reuters

HABERE YORUM KAT