Endişeli bakış: Avrupa, Türk SİHA'larını yakın takibe mi alıyor?
Alman medyasında art arda çıkan haberler, “Türk drone'ları” sayesinde Ankara'nın yeni bir bölgesel askeri güç olarak sahneye çıkacağı yorumlarını destekliyor.
Angela Merkel hükümetine yakın ve Ankara hükümetinin uygulamalarına karşı haberleriyle dikkat çeken muhafazakâr Die Welt gazetesindeki ayrıntılı bir analiz, Avrupa'nın Türkiye merkezli askeri teknoloji atağını yakından izlemeye kararlı olduğunu gösterdi. Berlin'de yayımlanan etkili gazetenin bir dönem Türkiye'de de görev yapmış olan deneyimli muhabiri, ayrıntılı bir haber-analiz yayımladı. Burada silahlı ve insansız hava araçlarının (SİHA'lar) Türkiye'nin bölgesel güç olma yolundaki en büyük askeri desteği oluşturduğuna dikkat çekildi.
DHA ajansının haberinde, Boris Kalnoky imzalı bu analizin dökümü verildi. Buna göre, Die Welt yazarı, Türkiye’nin Bayraktar TB2 SİHA’larıyla bir devrim gerçekleştirdiği” değerlendirmesinde bulundu. Aynı konuda daha önce de merkez sol eğilimli haftalık Der Spiegel dergisi de “Türk savunma sanayisi ve Baykar tarafından geliştirilen Bayraktar TB2 SİHA'larının başarısını anlatan” bir haber yayımlamıştı.
DHA'nın çevirisine göre, Die Welt'in haberinde SİHA'lar, ABD'nin MQ-9 Reapar İHA'sıyla kıyaslandı ve “Türk ordusu savaş alanında Bayraktar TB2’yi Amerikalılardan çok daha etkili bir şekilde kullanıyor. Örneğin Suriye’de Türk SİHA filosu gerçek bir hava gücü haline geldi. Aynı zamanda darbecilerin parçaladığı Libya'da da kullanılıyor ve Türkiye’ye askeri başarı getiriyor” denildi.
ASKERİ TEKNOLOJİ GELİŞTİRİLİYOR
Die Welt'teki haber-analizde “Türk SİHA'sı Bayraktar TB2'nin ucuz ve etkili olduğu”, Ankara'nın ise geliştirdiği bu teknolojiyle askeri güç kazandığı, diğer ülkelerin ilgisini üzerinde topladığı vurgulandı. Die Welt'in analizinde şu görüşler de dile getirildi:
“Bayraktar TB2 SİHA, MQ-9 Reaper adlı Amerikan İHA'sına benziyor. İkisi de insansız taktik hava araçları. Bu tür SİHA'lar genellikle bireysel hedeflere karşı seçici olarak kullanılıyor. Ancak Bayraktar TB2, ‘MQ-9 Reaper'dan çok daha etkili. MQ-9 Reaper gibi Türk Bayraktar TB2’de 24 saatten fazla uçabilir, gözlem yapabilir, hedefleri imha edebilir. Suriye’de Türk SİHA filosu gerçek bir hava gücü haline geldi, aynı zamanda savaşın sürdüğü Libya’da kullanılıyor ve Türkiye’ye askeri başarı getiriyor. TB2'nin rakiplerine göre çeşitli avantajları var; hassas, ucuz ve etkili. Tam otomatik kontrol edilen Bayraktar TB2 tankları imha edebilen akıllı MAM-L füzeleri ile donatılmış.”
Die Welt yazarı, Türk ürünü SİHA'ların düşük maliyetli olduğunu, bu nedenle ekonomik gücü düşük ülkelerin bunları satın aldıklarında, ekonomik güçleriyle orantısız da olsa, büyük bir askeri güce erişebileceğini hatırlattı. Gazetedeki değerlendirme, SİHA'ların İdlib’te birkaç gün içinde düzinelerce Suriye savaş tankını, zırhlı aracı, zırhlı obüs ve silahı imha ettiğini belirterek “Hava bombardımanı o kadar yıkıcıydı ki, saldırıya uğramamış çok sayıda araç mürettebatı tarafından terk edildi ve daha sonra Türkiye’nin desteklediği muhalifler tarafından ele geçirildi” saptamalarına da yer verdi.
Die Welt yazarına göre, Libya'daki güçler dengesi, General Halife Hafter aleyhine Türk SİHA'larının devreye girmesiyle değişti. Analitik haberde şu iddialar da dikkat çekti: “Libya’da da faaliyete giren Bayraktar TB2, darbeci General Halife Hafter ile savaşan ‘Ulusal Mutabakat Hükümeti’ni de güçlendiriyor. Şimdiye kadar darbeci Hafter başkent Trablus’un dışında ülkenin büyük bir kısmını yönetiyordu. Ancak Türkiye’nin müdahalesi, özellikle de Türk SİHA’larının kullanımı güç dengesini değiştirmiş gibi görünüyor. Serrac'a bağlı birlikler Mayıs ayı ortasında stratejik önemi bulunan Vatiyye Hava Üssü’nü Bayraktar TB2 SİHA’lar sayesinde ele geçirdi.”
+49 – BERLİN