Endişe verici laboratuvar sonuçları Cem Özdemir'in masasında!

Endişe verici laboratuvar sonuçları Cem Özdemir'in masasında!

Tüketici kuruluşu Foodwatch, farklı AB ülkelerinden 150'den fazla gıdayı test etti.

Foodwatch tarafından Avrupa çapında yapılan bir laboratuvar testine göre, bazı günlük yiyeceklerin tehlikeli mineral yağ kalıntılarıyla kontamine oldu. Tüketici örgütü geçtiğimiz günlerde yeni Federal Gıda Bakanı Cem Özdemir'i madeni yağ kirliliği için AB çapında bir sınır değeri uygulaması çağrısında bulundu.

Foodwatch, laboratuvar testinde farklı Avrupa ülkelerinden toplam 152 gıdayı inceledi ve her sekiz üründen biri aslında kanserojen ve mutajenik olduğundan şüphelenilen aromatik mineral yağlar (MOAH) ile kontamine olduğunu açıkladı. Foodwatch'a göre, ürünlerin derhal halka geri çağrılması gerekiyor.

Nutella ve Knorr ürünlerinde tehlikeli maddeler: Foodwatch laboratuvar testlerini yayınladı

Foodwatch'tan Saskia Reinbeck yaptığı açıklama ile Cem Özdemir'e şu sözlerle seslendi:

"Asıl skandal, tehlikeli madeni yağ kirliliği sorunu yıllardır bilinmesine ve tamamen çözülebilir olmasına rağmen, tüketicileri koruyan bir sınır değerin hala olmamasıdır - bu gerçek bir siyasi başarısızlıktır. Yeni Federal Gıda Bakanı'nın acil bir görevi var! Cem Özdemir, AB çapında katı bir madeni yağ limiti için derhal kampanya yapmalı."

Endişe verici laboratuvar sonuçları: Mineral yağ testinde 152 ürün

Almanya'daki testler hala madeni yağ kalıntıları gösteriyor. Foodwatch, Avrupa gıda yasasının tüm AB nüfusu için geçerli olduğunu ve bu nedenle AB'nin AB kirletici yasasındaki tüm gıda kategorileri için MOAH sıfır toleransını mümkün olan en kısa sürede sabitlemesi gerektiğini söyledi.

Mevcut test için tüketici otoritesi Almanya, Avusturya, Belçika, Fransa ve Hollanda'dan 152 ürünü iki farklı laboratuvarda inceledi. 19 üründe (yüzde 12,5) madeni yağ kalıntıları tespit edildi.

Nutella ve Knorr ürünlerinde keşfedilen tehlikeli maddeler

Unilever üreticisinin Knorr bulyon küpü, beş farklı ülkede çeşitli partilerde yoğun şekilde MOAH ile kontamine. Nutella örneğinde, Almanya'dan bir seri 2.3 mg/kg MOAH ile kontamine olmuş, diğer serilerde MOAH tespit edilememiştir.

Foodwatch'dan Saskia Reinbeck konu hakkında şu açıklamalarda bulundu:

"Test sonuçları gösteriyor ki birçok üretici artık kanserli olduğundan şüphelenilen mineral yağ içermeyen ürünler üretebilse de, bazıları bunu yapmıyor. İncelenen tüm ülkelerde, Unilever'in Knorr ürünleri bazen kanserli olduğundan şüphelenilen mineral yağlarla aşırı derecede kirli - hemen mağaza raflarından kaldırılmaları gerekiyor ”

Artı49 Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT