En az çocuk gelin Tunceli'de

En az çocuk gelin Tunceli'de

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, çocuk gelinlerin en yüksek olduğu il Ağrı olurken, Tunceli 2 çocuk gelinle yine Türkiye genelinde en son sırada yer aldı.

ANKARA - Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, ülkede geçen yıl gerçekleşen 569 bin 459 resmi evlilikten 23 bin 906'sını 16-17 yaş grubunda dünya evine giren kız çocukları oluşturdu.

Çocuk gelin sayısı, çocuk damat sayısından 22 kat fazla

10 yıllık dönemde kız çocukların evlilik hayatına daha erken adım attığı, çocuk gelinlerin sayısının, çocuk damatların sayısından yaklaşık 22 kat fazla olduğu belirlendi.

Çocuk gelin oranı en yüksek Ağrı'da, en düşük Tunceli'de

Toplam evlenmeler içindeki kız çocuk oranının en yüksek olduğu il yüzde 16,6 ile Ağrı, en düşük olduğu il ise yüzde 0,4 ile Tunceli oldu. Geçen yıl Ağrı'da 712 kız çocuk "gelin" olurken, Tunceli'de bu şekilde sadece 2 evlilik gerçekleşti.

Kız çocuğu evlenmelerinin en yüksek olduğu diğer iller Muş (yüzde 16,1), Bitlis (yüzde 12,3) ve Ardahan (11,9) olarak sıralandı. En düşük oranlar ise Rize (yüzde 1,1) ve Trabzon'da (yüzde 1,4) kaydedildi.

İstanbul yüzde 1,5, İzmir yüzde 2,3, Ankara yüzde 2,6 ile çocuk gelinlerin toplam içindeki oranının düşük olduğu, Van yüzde 10,8, Gaziantep yüzde 10,5, Kahramanmaraş yüzde 9,9 ile çocuk gelinlerin toplam içindeki oranının yüksek gerçekleştiği büyük şehirler olarak dikkati çekti.

HABERE YORUM KAT