Emlak devleri Berlin'e yaklaşık 15.000 daire satıyor

Emlak devleri Berlin'e yaklaşık 15.000 daire satıyor

Almanya’nın en büyük özel konut şirketleri Deutsche Wohnen ve Vonovia, 14.750 daire ve 450 ticari ünitenin satışı için Berlin Eyaleti ile anlaşmaya vardı.

Vonovia ve Deutsche Wohnen uzun süredir Berlin senatosu ile mücadele ediyordu. Nihayet sözleşme imzalandı ve toplam 14.750 daire belediye şirketlerine devredilecek.

Birleşmek üzere olan konut devleri Vonovia ve Deutsche Wohnen Berlin’deki gayrimenkullerini 2,46 milyar Euro’ya kamu sektörüne satıyorlar. Maliye senatörü Matthias Kollatz Cuma günü yaptığı açıklamada, görüşmelerin tamamlandığını söyledi. Belediye toplu konut şirketleri Degewo, Howoge ve Berlinovo toplamda 14.750 daire ve 450 ticari ünite satın aldı. Sektör lideri Vonovia, daha küçük olan rakibini devralmak üzere ve hissedarlarına hisse başına 53 Euro teklif ediyor. İki gayrimenkul devi, çoğu Almanya'da olmak üzere 80 milyar Euro’dan fazla değere sahip yaklaşık 550 bin daireye sahip.

Deutsche Wohnen'in odak noktası Berlin, ancak grup orada da şiddetli siyasi rüzgârlar yaşadı. Başkentte büyük emlak gruplarının konut stoklarının olası bir sosyalleşmesi için bir referandum yapılacak. Bunun arka planında son yıllarda kiralardaki keskin artış yatmaktadır. Vonovia patronu Rolf Buch ve Deutsche Wohnen patronu Michael Zahn bu duruma karşı önlemler almak istiyorlar ve kamu sektörüne Berlin'deki 150.000 civarındaki üniteden yaklaşık 20.000'ini satışa sunuyorlar. Şu anda bu dairelerin 14.000'den fazlası için bir anlaşma var. Berlin'deki kira artışları önümüzdeki beş yıl içinde şirketler tarafından sınırlandırılacak.

Artı49 Haber Merkezi

Haber: Tuğba Ünal

HABERE YORUM KAT