Elektrikli bisikletler için uyarı: Patlamaya yol açabilir

Elektrikli bisikletler için uyarı: Patlamaya yol açabilir

Uzmanlar, elektrikli bisiklet kullanıcılarını "aküler" konusunda uyarıyor. Hasarlı akülerin ciddi kazalara neden olabileceğinin altı çiziliyor. İşte detaylar...

Avrupa genelinde ve Almanya'da oldukça yaygın kullanılan elektronik araçlardan biri olan elektrikli bisikletlerin aküleri oldukça güçlüdür. Ancak güçlü oldukları kadar hassaslardır da... İşte tam da bu durum hem sürüş güvenliğinizi hem de fiziksel olarak sizi tehlikeye düşürebilir.

Uzmanlar, e-bisikletlerin kullanım ömürlerini uzatmak ve kazaları önlemek için mutlaka düzenli bakım yapılması gerektiğine işaret ediyor.

HASARLI AKÜ NASIL ANLAŞILIR?

Şayet aşağıdaki durumlarla karşı karşıya kalırsanız, elektrikli bisikletinizin aküsü hasarlı demektir:

Dış hasar: Akü muhafazasındaki çatlaklar, ezikler veya çentikler gibi hasarlar açık hasar belirtileridir.

Düzensizlik: Akü şişkinse veya düzensiz bir şekilde çıkıyorsa, bu olası bir hasarın göstergesidir.

Sızan elektrolit sıvısı: Aküden gözle görülür sıvı sızıntısı ciddi bir uyarı işaretidir. Elektrolit sıvısı aşındırıcıdır ve tehlikeli olabilir.

Terminaller üzerinde kalıntı: Akü kutup başlarındaki tortular veya renk değişimi korozyona veya başka sorunlara işaret edebilir.

E-Bisiklet akünüzde bu işaretlerden bir veya daha fazlasını fark ederseniz, son derece dikkatli olmalı ve aküyü kullanmayı bırakmalısınız. Şayet gereken özeni göstermezseniz, "patlamaya" varabilecek olumsuz ve tehlikeli sonuçlarla karşılaşabilirsiniz.

NE YAPMALI?

Sert darbelerden ve düşmelerden kaçının: Pedelec aküleri ağır darbelerden ve düşmelerden korunmalıdır. Bunlar akünün performansını düşürebilir veya aküye zarar vererek kısa devreye yol açabilir. Bu durum yangına ve hatta akünün patlamasına neden olabilir. E-bisikletinizi güvenli bir şekilde park ettiğinizden ve devirmediğinizden emin olun.

Aküyü ısıdan koruyun: Akünüzün terminallerinde harici hasar, çıkıntı, elektrolit sızıntısı veya kalıntı fark ederseniz, aküyü kullanmayı bırakın. Aküye çıplak elle dokunmayın ve açmayın. Hasarlı bir akü güvenli bir şekilde imha edilmelidir.

Doğru şarj etme: Akü şarj edilirken dikkatli olunmalıdır. Aküyü serin bir yerde, örneğin kiler veya bisiklet mahzeninde, taş zemin üzerinde ve yanıcı maddelerden yeterli uzaklıkta şarj etmek en iyisidir. Kullanım kılavuzundaki talimatlara uyun ve orijinal şarj cihazını kullanın.

Sıcaklığa dikkat edin: Akü 10 ila 20 santigrat derece arasındaki bir sıcaklıkta şarj edilmelidir. Bu, akünün performansını ve hizmet ömrünü optimize edecektir.

ARTI49

HABERE YORUM KAT