Elektrik ve gaz tasarrufu: Yeni kurallar Eylül ayından itibaren geçerli olacak

Elektrik ve gaz tasarrufu: Yeni kurallar Eylül ayından itibaren geçerli olacak
Federal Hükümet yaklaşan gaz darboğazlarının önüne geçmek için enerji tasarrufu önlemleri almaya karar verdi. İlk kurallar 1 Eylül 2022 itibariyle yürürlüğe girecek.

Federal Enerji Bakanı Robert Habeck, Ağustos ayının ortasında “enerji arzını güvence altına almak” için ilgili taslak düzenlemelerini sunmuştu. 24 Ağustos Çarşamba günü, her iki enerji tasarrufu düzenlemesi de kabine tarafından kabul edildi. Federal Ekonomi ve İklim Koruma Bakanlığı (BMWK), birincil hedefin “Rus gazına olan bağımlılığı mümkün olduğunca azaltmak” olduğunu açıkladı.

Bu kurallar Eylül ayından itibaren geçerli olacak

Kısa vadeli önlemler 1 Eylül'den itibaren altı ay boyunca geçerli olacak. Kurallar, tüketicileri olduğu kadar şirketleri ve kamu kurumlarını da etkileyecek. Özellikler aşağıda belirtilen kurallar vatandaşları daha çok ilgilendiriyor:

Isıtmalı havuz yasağı: Özel kapalı veya açık havuzlar artık elektrik şebekesinden gelen elektrik veya gazla ısıtılamayacak. Sağlık amaçlı istisnai durumlar için bu kural geçerli değil.

Kiracıların ısıtmayı kapatabilir: Kira sözleşmelerinde yer alan kiralanan odalarda minimum sıcaklık öngören tüm maddeler altı ay süreyle askıya alınabilecek.

Soğuk koridorlar: Koridorlar veya fuayeler gibi insanların sürekli olarak bulunmadıkları umumi odalar artık ısıtılmayacak. Tıbbi tesisler, bakım tesisleri, okullar ve gündüz bakım merkezleri bu kuraldan istisnai tutulacak.

Kamu ofisleri için 19 derece kuralı: Kamu çalışanları için ofislerde oda sıcaklığı 19 dereceyi geçmeyecek. Yukarıdaki maddeye benzer istisnai durum burada da geçerlidir.

Ellerinizi soğuk suyla yıkayın: Kamu binalarında, elleri yıkamak için kullanılan su ısıtıcıları veya merkezi olmayan sıcak su depolama tankları kapatılacak. Yukarıda belirtilen tesisler yine kapsam dışıdır.

Mağaza kapıları kapalı tutulacak: Perakende mağazalarında, ısı kaybını önlemek için kapıların sürekli açık tutulması yasaklanacak.

Işıklı reklam yasağı: Işıklı reklamlar 22:00 ile 16:00 saatleri arasında kapatılacak.

Dış aydınlatma kaldırılacak: Binaların veya anıtların dış aydınlatması da yasaklanacak. Buradaki istisnalar ise, güvenlik ve acil durum aydınlatmasının yanı sıra kültürel etkinliklerde veya benzerlerinde kısa süreli aydınlatmadır.

Demiryolu kullanıcıları da yeni kurallardan etkilenebilir

Federal hükümet tarafından alınan yeni önlemler, demiryolu yolcuları için de kısıtlamalara yol açabilir. Robert Habeck (Yeşiller) ve Ulaştırma Bakanı Volker Wissing (FDP) 24 Ağustos Çarşamba günü yaptıkları ortak basın açıklamasında demiryolları için bir düzenlemenin kabul edildiğini açıkladı. Bu düzenleme, acil bir durumda insan taşımacılığına öncelik verilebileceğini şart koşuyor.

Volker Wissing , enerji kaynaklarında kesinti yaşanması durumunda bunun “yolcu trenlerinde aksama olabileceği” anlamına da geldiğini açıkladı. Düzenleme hemen uygulanmayacak, bununla birlikte yasal bir zemin oluşturacak. Yolcu taşımacılığının yeni kurallardan etkilenip etkilenmeyeceği ve ne ölçüde etkileneceği henüz belli değil.

Federal Hükümetin orta vadeli önlemleri

Ayrıca Enerji Bakanı, 1 Ekim 2022'den itibaren iki yıl süreyle geçerli olacak orta vadeli önlemler planlıyor. Ancak bunların Federal Meclis tarafından onaylanması gerekiyor. Bakanlık bu orta vadeli tasarruf planlarını şöyle adlandırıyor:

Zorunlu ısıtma kontrolü: Gazla ısınan ev ve apartman konutlarında, önümüzdeki iki yıl içinde ısıtma kontrolü yapılacak.

Hidrolik Dengeleme: Büyük bina sahiplerinin hidrolik dengeleme yapması gerekir. Altı veya daha fazla partili konut binalarının yanı sıra 1000 metrekareden büyük şirketler ve kamu binaları da kuraldan etkileniyor.

Şirketlerde enerji tasarrufu: Yılda 10 giga Watt saat (GWh) veya daha fazla enerji tüketen şirketler, enerji verimliliği önlemleri almalıdır. 

BMWK, alınan önlemlerin aynı zamanda bir rol model işlevi olduğunu açıklıyor. Yeni kurallar gaz tüketimini yalnızca yüzde 2 ila 2,5 oranında azaltacak olsa da, vatandaşları gönüllü tasarruf önlemleri almaya da teşvik edecek.

Düzenlemelere Birlik'ten eleştiri 

RND raporuna göre, CDU Ekonomi Konseyi Genel Sekreteri Wolfgang Steiger (CDU), enerji tasarrufu planlarını "aşırı mikro yönetim" ve "tamamen abartılı düzenlemeler seli" olarak nitelendirdi.

Sendika politikacıları da Ekim ayından itibaren planlanan gaz vergisini sert bir şekilde eleştirmişti. Sendika meclis grubu lideri Jens Spahn, bu kuralları “kaos vergisi” olarak eleştirdi.

Almanya'da enerji arzı: Habeck Rus gazından uzaklaşmak istiyor

Robert Habeck ise gaz vergisi planlarını savundu. Çünkü Rusya'dan ucuz ithalata bağımlı olma modeli başarısız oldu ve geri gelmeyecek. Bakan düzenlemelerini 24 Ağustos Çarşamba günü açıkladı ve  “Almanya, bu zor zamanlarda bir arada durmalı” dedi.

Haber Çeviri: Tuğba Ünal
Fotoğraf:AA