Eksik iş birliğinin sigortalı açısından sonuçları

Eksik iş birliğinin sigortalı açısından sonuçları

AOK Hessen Etnik Pazarlama Müdürü Necati Şuözer, "sigorta kurumu ile iş birliği eksikliğinden dolayı borçlanabilirsiniz" uyarısında bulundu.

NECATİ ŞUÖZER - 01.08.2013 tarihinden itibaren artık yasal sağlık sigorta kapsamında hangi tür sebepten olursa olsun, sigortalılık statünüz sonlandırılmış olsa dahi, şayet sigorta devamlılığı yeni bir işveren üzerinden veya aile sigortası dahilinde mümkün değilse, son sigortalı olmuş olduğunuz kurumu  sizi  sigortalılığınızın devamı adın herhangi birşey yapmasanız dahi en geç 3 ay sonra zorunlu birleştirici sigorta (obligatorische Anschlussversicherung) ile sigortalar.

Bu işlem herhangi bir  dilekçe doldurup, imzalamış olmasanız dahi yapılır. Tabiki sigoratlılık bitiş tarihinden sonraki  3 aylık zaman dilimi içinde ilgili kişiye yazılı bildiriler gider, ilgili şahıs bu mektuplara ve sorulara cevap vermek mecburiyetindedir. Şayet isteğe bağlı veya zorunlu birleştirici sigortalar için gerekli olan evraklar geri gönderilmese, o zaman kurum ilgili şahısı sigortalar ve prim hesaplama işlevi için  en yüksek prim miktarını (Beitragsbemessunggrundlage) 4.237,50 € / 2016 yılı için  kullanır.

Yani böyle bir durumda ki bir kişiden  aylık 14% indrimli sağlık sigorta primi, bakım sigortası primi  ve bunun yanında kasanın uygulamış  ek sigorta primi talep edilir. Bu primler üzerinden prim borçlarınız yapılandırılır. Taki siz doğru bilgileri ve evrakları ulaştırıncaya kadar. Doğru bilgilerin ve evrakların gecikmeli olarak ulaşmasının size geçmiş zaman dilimi için her hangi bir getirisi olmaz. Yasal sağlık sigorta kurumu burada ilgili kanunu  (§ 6 Abs. 5 Beitrağsverfahrensgrundsätze Selbszahler) çalıştırır.

Bu sebepten dolayı sigortalı olarak kasanız ile iş birliği içinde olmalısınız. Aksi taktirde hesapta olmayan prim borçlandırmaları ile karşılaşabilirsiniz.

Bu durumda sosyal yardım alanlar, almayanlara göre biraz daha şanslı olabiliyorlar, çünkü onların durumlarında bazen geriye dönük prim düzeltme işlevi yapılabilinebiliyor.

HABERE YORUM KAT
1 Yorum