Dünyada en fazla arama-kurtarma köpeği Almanya’da var! Türkiye gibi deprem riskinin yüksek olduğu ülkeler için ise çok önemliler…

Dünyada en fazla arama-kurtarma köpeği Almanya’da var! Türkiye gibi deprem riskinin yüksek olduğu ülkeler için ise çok önemliler…

Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen depremde Türkiye’deki arama-kurtarma çalışmaları devam ediyor. Yardım ekiplerinin eli ayağı olan köpekler, şimdiye kadar yüzlerce can kurtardı.

Türkiye gibi deprem riskinin yüksek olduğu ülkelerde arama kurtarma köpekleri önem arz ediyor. Ancak  alınan verilere göre en fazla arama-kurtarma köpeğine sahip olan ülke ise 200 bin ile Almanya.

Dünyanın her yerinden arama-kurtarma ekipleri Türkiye’nin yardımına koşuyor. Dört gün önce Kurtarma Köpekleri Federal Derneği (BRH) Türkiye’de afet bölgesine ekip gönderdi. Almanya'dan giden özel eğitimli köpekler ile birlikte geldiler İstanbul'da Başkonsolos Johannes Regenbrecht tarafından karşılandı.

Patili Kahramanlar, binlerce yıldır hayat kurtarıyor!

Persler,Babiller ve Asurlular gibi antik medeniyetler 'koruyucu köpekler'i arama kurtarma çalışmaları için kullandı. Öte yandan özellikle II. Dünya Savaşı döneminde insanlar için arama kurtarma köpeklerinin önemi anlaşıldı. 1950’li yıllarda Alman çoban köpekleri de eğitilmeye başlandı ve Avrupa’da arama kurtarma köpeği eğitim okulları açıldı.

Neler yapabilirler?

Arama-kurtarma köpekleri teknolojik cihazların gösteremediği önemli noktaları, köpekler burunlarıyla tespit ederek enkazdakilere daha hızlı ulaşımı sağlıyorlar. Hassas zemin üzerinde dengede dikkatli hareket edebilme yetenekleri olan patili kahramanların arama kurtarmadaki üstünlükleri çok fazla.

Aldıkları eğitimlerle canlı ve cansız insan bedenine ait koku duyuları geliştiriliyor. Bu sayede de doğru tespitte bulunabiliyorlar

Artı49

 

HABERE YORUM KAT
2 Yorum