Dünyada 39 milyon kişi HIV taşıyor
Birleşmiş Milletler, Dünya AIDS Günü'nde hastalığın toplulukların önderliğinde ortadan kaldırılabileceği belirtildi.
Birleşmiş Milletler (BM) fon sıkıntıları, kapasite kısıtlamaları ve sivil toplum üzerindeki baskılar gibi engellerin AIDS'in sonlandırılması için gereken ilerlemeleri zorlaştırdığını belirterek toplulukların bu ilerlemelerdeki önderliğinin önemini vurgulamak için bu yıl Dünya AIDS Günü sloganını "Topluluklar Önderlik Etsin" olarak belirledi.
1 Aralık, İnsan Bağışıklık Yetmezliği Virüsü (HIV) taşıyan veya HIV'den etkilenenlere destek olmak ve AIDS nedeniyle hayatını kaybedenleri anmak için "Dünya AIDS Günü" ilan edildi.
Edinilmiş Bağışıklık Eksikliği Sendromu (AIDS) hastalığına neden olan HIV, vücudun savunmasında rol oynayan hücreleri yok ederek bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden oluyor.
Bu hastalıkta bağışıklık sisteminin zayıflaması sonucu ağır enfeksiyon rahatsızlıkları hatta kanser ve benzer hastalıklar ortaya çıkabiliyor.
Sağlıklı insanlara bulaşmasının önlenmesi ve hastanın durumunun kontrol altına alınması için virüse maruz kalan kişilerde hastalığın erken evrede tespit edilmesi önem taşıyor.
DÜNYADA MİLYONLARCA KİŞİ HIV TAŞIYICISI
BM HIV/AIDS Ortak Programı İcra Direktörü Winnie Byanyima, dünyada, HIV taşıyan ve etkili tedavilere erişim imkanı olmayan yaklaşık 9,2 milyon kişinin bulunduğunu belirtti.
Byanyima, AIDS'in 2030 yılına kadar insan sağlığını tehdit eden bir unsur olmaktan çıkabileceğini öne sürerek "AIDS'i bitirmek için gidilecek yolu takip etmek, toplulukların önderliğine izin vermekten geçiyor." ifadesini kullandı.
Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) 13 Temmuz 2023'te yayımladığı rapora göre, insan sağlığını tehdit eden bir unsur olan HIV, yaklaşık 40,4 milyon insanın hayatına mal olurken sadece 2022'de 630 bin kişi, HIV kaynaklı komplikasyonlardan dolayı hayatını kaybetti.
2022'in sonunda alınan veriler, dünyada yaklaşık 39 milyon kişinin HIV taşıdığını, geçen yıl ortalama 1,3 milyon kişinin HIV kaptığını gösteriyor.
Söz konusu 39 milyonun üçte ikisi Sahra Altı Afrika ülkeler ve Cezayir'de yaşıyor.
AIDS'e karşı bir tedavi bulunmasa da söz konusu enfeksiyon, tıbbi destek ve tedaviyle kontrol altında tutulabiliyor.
DSÖ ve UNAIDS, HIV salgınını 2030 yılına kadar bitirmeyi hedeflerken 2025 yılına kadar HIV ile yaşayanların yüzde 95'inin tıbbi tanı alması ve retro virüslere karşı etkili tedavilere erişmesi planlanıyor.
DSÖ ayrıca, 1 Aralık'ta İsviçre'nin Cenevre kentindeki UNAIDS binasında Dünya AIDS Günü'nü anmak ve soruna farkındalık kazandırmak için bir etkinlik düzenleneceğini açıkladı.