Dünya Sağlık Örgütü uyardı: Antibiyotik direnci artıyor

Dünya Sağlık Örgütü uyardı: Antibiyotik direnci artıyor

BM’ye göre, dünyada artan antibiyotik direnci, insanların, hayvanların, bitkilerin ve çevrenin sağlığına yönelik en büyük tehditlerden biri olarak karşımıza çıkıyor. DSÖ çözüm için ittifak oluşturdu.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) artan antibiyotik direncine çözüm oluşturmak için hükümet yetkilileri, ilaç şirketleri, sivil toplum ve BM örgütleriyle bir ittifak oluşturdu. DSÖ’nün yanında Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü (OIE) de yer alıyor.

Antibiyotik direncinin gıda güvenliğini, dünya ticaretini, ekonomik kalkınmayı tehdit ettiği ve BM kalkınma hedeflerine yönelik ilerlemeyi baltaladığı belirtildi. Giderek daha fazla hasta artık yaygın antibiyotiklere yanıt vermiyor. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre idrar yolu enfeksiyonlarına karşı yaygın olarak kullanılan antibiyotiklerden biri olan Ciprofloksasin’e direnç 33 ülkede yüzde 8,4 ile 92,9 arasında yer alıyor. Bu da enfeksiyonları tedavi etmeyi zorlaştırıyor ve hatta bazen imkânsız hale getiriyor. 

Bu dirence, antibiyotiklerin insanlarda, hayvanlarda ve tarımda yanlış kullanılması yol açıyor. Antibiyotiklere karşı bağışık olan mikroorganizmaların insanlar ve hayvanlar arasında hızla yayılabildiğine işaret eden DSÖ, yaz aylarında, hastaların gereksiz yere antibiyotiklerle tedavi edilmesi durumunda koronavirüs salgınının sorunu daha da kötüleştirebileceği endişesini aktardı. Enfekte olanların sadece çok az bir kısmının antibiyotiklerden yararlanabileceği belirtildi. 

Söz konusu ittifak, antibiyotiklerin üretimi ve dağıtımının yanı sıra dikkatli kullanım standartlarının dünya çapında uygulanmasını sağlamayı amaçlıyor. DSÖ Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, “Antibiyotik direnci çağımızın en büyük sağlık sorunlarından biridir ve bu sorunu çocuklarımıza bırakamayız” dedi.

+49 – CENEVRE

HABERE YORUM KAT