Dünya Sağlık Örgütü endişeli: Avrupa'da gençler prezervatif kullanmıyor

Dünya Sağlık Örgütü endişeli: Avrupa'da gençler prezervatif kullanmıyor
10 yıl öncesinin aksine, Avrupa'daki gençler daha az prezervatif kullanıyor. DSÖ bunu bilinçli bir karar olarak değil, daha ziyade eğitim eksikliği olarak görüyor...

Dünya Sağlık Örgütü'ne (WHO) göre, Avrupa'daki genç nesil seks öncesinde giderek daha az prezervatif kullanıyor. Kopenhag merkezli DSÖ Avrupa Bölge Ofisi, konuyla ilgili yeni bir raporun sunumunda, cinsel olarak aktif ergenler arasında prezervatif kullanımının 2014'ten bu yana önemli ölçüde düştüğünü, korunmasız seks oranının ise endişe verici derecede yüksek olduğunu duyurdu. Örgüt, bu durumun gençleri cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar ve istenmeyen gebelikler açısından önemli ölçüde risk altına soktuğu uyarısında bulundu.

Gençler arasında yapılan daha kapsamlı bir sağlık araştırmasının parçası olan rapor için Avrupa, Orta Asya ve Kanada'daki 42 ülke ve bölgeden on binlerce 15 yaşındaki gençle 2014'ten 2022'ye kadar her dört yılda bir cinsel sağlıkları hakkında anket yapıldı. Sonuçlardan biri: Cinsel olarak aktif katılımcıların önemli bir kısmı korunmasız cinsel ilişkiye girmektedir. Son cinsel ilişkilerinde prezervatif kullandıklarını belirten erkeklerin oranı 2014-2022 yılları arasında yüzde 70'ten yüzde 61'e, kızların oranı ise yüzde 63'ten yüzde 57'ye düşmüştür. Neredeyse üçte biri (yüzde 30) son cinsel ilişkilerinde ne prezervatif ne de doğum kontrol hapı kullanmıştır.

Almanlar prezervatifle ortalama, doğum kontrol hapıyla en üst sırada

Rapora göre, cinsel olarak aktif erkeklerin yüzde 59'u ve kızların yüzde 58'i 2022 yılında son kez seks yaptıklarında prezervatif kullandıklarını belirtmiştir. Bu rakam 2014 yılında erkeklerde yüzde 72, kızlarda ise yüzde 68 idi. Diğer birçok ülkeyle kıyaslandığında, doğum kontrol hapı Almanya'da çok daha sık kullanılıyor gibi görünüyor: Federal Cumhuriyet'teki kızların sadece yüzde 16'sı ve erkeklerin yüzde 23'ü ne doğum kontrol hapı ne de prezervatif kullanmıştır. Sadece Avusturya ve İsviçre bu konuda daha iyi rakamlara sahip.

DSÖ, verilerden yola çıkarak yaşa uygun cinsel eğitim ve doğum kontrol yöntemlerine erişim konusunda önemli eksiklikler olduğu sonucuna varmıştır. DSÖ Bölge Direktörü Hans Kluge, raporun sonuçlarının endişe verici olduğunu ancak şaşırtıcı olmadığını açıkladı. Yaşa uygun cinsellik eğitimi pek çok ülkede ihmal edilmeye devam ediyor ve var olduğu yerlerde de son yıllarda cinsel davranışları teşvik ettiği iddiasıyla eleştirilere maruz kalıyor.

Raporun başyazarı Galway Üniversitesi'nden András Költo, kapsamlı cinsel eğitimin, tüm gençlerin seks konusunda bilinçli kararlar alabilmeleri için güçlendirilmelerinin anahtarı olduğunu söyledi.

Hayatlarının bu özellikle hassas döneminde - ergenlikten yetişkinliğe geçiş - gençlerin sadece bilgiye değil, aynı zamanda sekse rıza, yakın ilişkiler, cinsiyet kimliği ve cinsel yönelim gibi konuları tartışabilecekleri güvenli yerlere de ihtiyaçları vardır.