Dünya sağlık krizi: Aşırı kilolu insan sayısı 1 milyarı aştı!
Dünya genelinde obezite endişe verici bir hızla artarken, sağlık uzmanları alarm zillerini çalıyor!
Obez insanların nüfus içindeki oranı 1990'dan bu yana iki kattan fazla arttı. Özellikle ABD olmak üzere bazı devletlerde rakamlar ciddi boyutlarda arttı.
"The Lancet" dergisinin araştırmasına göre, aşırı kilolu insanların nüfusa oranı 1990'dan bu yana iki kattan fazla artmış ve hatta 5-19 yaş arası ergenler arasında dört katına çıkmıştır.
Bu araştırmaya göre, Almanya'da obezite hastası kadınların oranı 2022 yılında yüzde 19'du ve bu oran ülkeler listesinde 137. sıraya karşılık geliyordu. Listenin 1 numarası ve dolayısıyla en kötü etkilenen ülke yüzde 81 ile Tonga Krallığı.
Erkekler için bu oran Almanya'da yüzde 23'tür (80. sırada). Amerikan Samoası ada devleti yüzde 70 obez erkek oranıyla listede birinci sırada yer alıyor.
Obezite kardiyovasküler hastalıklara, diyabete ve bazı kanser türlerine neden olabilir. Alman Obezite Derneği, "Obezite, vücuttaki yağ oranının normal seviyeleri aşması olarak tanımlanan kronik bir hastalıktır" diye yazıyor. Bir kişinin obeziteden etkilenip etkilenmediği kilo ve boya, yani vücut kitle endeksine (VKİ) göre hesaplanır.
YETERSİZ BESLENME BİRÇOK ÜLKEDE SORUN
Toplamda 880 milyon yetişkin ve 5-19 yaş arası 159 milyon çocuk ve ergen aşırı kilolu. 2022 yılında erkeklerin yüzde 9,3'ü, kızların ise yüzde 6,9'u obez olarak kabul edilmişti. Yetişkinler arasında kadınların oranı 1990'dan bu yana iki kat artarak yüzde 18,5'e, erkeklerin oranı ise üç kat artarak yüzde 14'e ulaşmıştı.
Araştırmada yer alan Cenevre'deki Dünya Sağlık Örgütü (WHO), obezitenin iyi beslenme ve egzersiz yoluyla erken yaşlardan itibaren önlenebileceğini bildirdi.
Katar, Mısır, Şili ve ABD de bireysel kategorilerde ilk onda yer aldı. En düşük oranlar Madagaskar, Burkina Faso, Vietnam ve Etiyopya'da kaydedildi.
ARTI49