DTİ Öğrenci Ödülleri: Evsizlik sorununa çare aradılar

DTİ Öğrenci Ödülleri: Evsizlik sorununa çare aradılar

Türk Alman İş ve Eğitim Derneği (DTI), “Mannheim’da Yaşam: Evsizlikten Lüks Konutlara. Anayasa bu konuda ne söylüyor, konunun yasadaki yeri?” temalı ödül törenine ev sahipliği yaptı. Evsizlik sorununa çözüm üretmek için 46 öğrenci yarıştı.

 

Mannheim Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Peter Kurz tarafından imzalanan başarı sertifikalarının ve DTI derece ödüllerinin takdim edildiği “DTI- Schülerpreis Ödül Töreni”, Herzogenriedpark Multihalle’de gerçekleşti. Friedrich List Schule Lisesi ve Marie Curie Realschule okulları öğrencileri projeleriyle ilk üçte yer aldı. 

BİRLİKTE YAŞAM İÇİN ANAYASA 

DTI Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Baklan (“SUNTAT”), kriz zamanlarında, “demokraside çeşitlilik” kapsamı çerçevesinde tüm vatandaşların birlikte uyum içinde bir yaşam hakkı için, anayasanın en sağlam temel olduğunu vurguladı. Öğrencilere büyüleyici projeleri için teşekkür eden Baklan, onların katılımları ve yaratıcı projeleri sayesinde, DTI öğrenci ödülünün her yıl daha çok anlam kazanacağını söyledi.

Törende öğrencilere gönderdiği video mesajıyla seslenen Dr. Peter Kurz, anayasanın Almanya’da birlikte yaşamın temel dayanağı olduğunu hatırlattı ve öğrencilerin bu bağlamda evsizlik sorunu için oluşturdukları yaratıcı fikirlerin anlamına dikkat çekti. Büyükşehir Belediye Başkanı Kurz, ödül alan ve yarışmaya katılan tüm öğrencilere teşekkürlerini ve tebriklerini iletti. Mannheim Belediye Encümeni Melis Sekmen de öğrencilerin ürettikleri proje ve fikirlerin, birlikte yaşamın en güzel örneklerinden birini sunan Mannheim şehri için son derece anlamlı olduğunu kaydetti. 

46 ÖĞRENCİ KATILDI

Toplamda 46 öğrencinin katıldığı yarışmada ödül alan projeler arasında ilk üç sıralama ise şöyle:

- Wohnopolis (Friedrich-List-Schule) 

- Leben im Pappkarton (Marie-Curie Realschule) 

- Wohnen und Obdachlosigkeit (Marie-Curie Realschule) 

Jüri Başkanı ve avukat Azize Ekinci’nin katılımcılara projeleri tanıtmasının ardından söz alan jüri üyesi Andrea Frankenbach öğrencilerin konuya yaklaşımlarına ve yaratıcı fikirlerine övgü yağdırdı.  

KORONAYA RAĞMEN AKTİF KATILIM

Törende moderasyon görevini yürüten DTI Genel Müdürü Prof. Dr. Franz Egle koronaya rağmen aktif katılımlar için teşekkür etti.  DTI-Schülerpreis ödüllerinin fikir babası da olan Prof. Dr. Franz Egle, öğrencilerin bir sonraki yıla hazırlayacakları projeler için DTI olarak şimdiden heyecan duymaya başladıklarını söyledi. Egle şöyle konuştu: 

“Projeler harika ve daha fazla tanınmayı hak ediyorlar. Öğrencilerin hazırladıkları projeler bize gösterdi ki, DTI-Schülerpreis ödülleri, sadece bir defa ile sınırlı kalmamalı. Bu sebeple, DTI-Schülerpreis ödüllerini, anayasanın farklı bir maddesiyle temalandırarak, her yıl tekrarlanacak bir yarışmaya ve ödül törenine dönüştürmeyi istiyoruz. Gelecek yıl için örneğin, Anayasa’nın Eşitlik ve Ayrımcılık Yasağı başlıklı 3. maddesi çerçevesinde belirtilen ’Kimse rengi ve inancı nedeniyle mağdur edilemez" temasının bu bağlamda ele alınabileceğini düşünüyoruz. Anayasa gökten düşmedi, sürekli çabalarımıza ihtiyaç duyuyor. Bu nedenle, Mannheim’daki diğer okulların da DTI ile bir ortaklığa girmesini yakından teşvik ediyoruz. Bu sayede, özellikle okul çağındaki çocuklar arasında, demokrasinin daha da güçlendirilebileceğine ve geliştirilebileceğine inanıyoruz.”

DTİ HAKKINDA

Türk-Alman İş ve Eğitim Enstitüsü 2012 yılından beri faaliyetlerini sürdürüyor. 

Uygulamalı Yönetim Bilimleri Yüksekokulu (Hochschule der Wirtschaft für Management – HdWM) bünyesinde Mustafa Baklan (SUNTAT) ve Prof. Dr. Franz Egle (Uygulamalı Yönetim Bilimleri Yüksekokulu Eski Başkanı) tarafından kurulan Türk-Alman İş ve Eğitim Enstitüsü (DTI) Mannheim ve Ren-Neckar Metropol Bölgesi başta olmak üzere eğitim ve katılım, iletişim ağı, bölgesel araştırma projeleri, iş, eğitim, göç ve entegrasyon araştırması konularına odaklanıyor.

+49 - MANNHEİM