DSÖ Almanya'da tütün vergilerinin artırılmasını talep ediyor
Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Almanya’da tütün vergilerinin önemli ölçüde artırılması gerektiğini belirterek uyarıda bulundu. Avrupa genelinde düşük kalan Almanya’daki tütün ürünleri vergileri, WHO’nun yeni yayımladığı tütün ve nikotin salgınıyla mücadele raporunda eleştirildi.
WHO Sağlık Geliştirme Direktörü Rüdiger Krech, “Almanya etkin ve pahalı bir sağlık sistemiyle hayat kurtarmak için her şeyi yapıyor. Buna rağmen, gevşek tütün kontrolüyle pek çok hayat riske atılıyor” dedi. Dünya genelinde 1,3 milyar kişinin tütün kullandığı, her yıl yaklaşık sekiz milyon insanın bu nedenle hayatını kaybettiği tahmin ediliyor.
Almanya, tütün vergilerinde Avrupa’nın gerisinde
Almanya'da sigaraya zam geliyor
WHO’nun tavsiyesine göre, tütün ürünlerinin fiyatının en az yüzde 75’inin vergi olması gerekiyor. Bu oranın tütün kullanımını azaltmada en etkili önlem olduğu vurgulanıyor. Almanya’daki mevcut vergi oranı ise ortalama yüzde 61,4 seviyesinde. Dünya genelinde yaklaşık 40 ülke yüzde 75’in üzerinde vergi uygularken, Almanya WHO’nun Avrupa bölgesindeki 53 ülke arasında en düşük çeyrekte yer alıyor. Norveç ve İsviçre gibi ülkeler de bu grupta.
Yetersiz yasaklar ve destekler
Almanya'da açık havada sigara içme yasağı mı geliyor?
Almanya, yalnızca vergi oranlarıyla değil, tütün ve nikotinle mücadelede uygulanan diğer önlemler açısından da WHO’nun beklentilerini karşılamıyor. WHO, bağımlılıktan kurtulmak için sunulan desteklerin ve reklam yasaklarının yetersiz olduğunu belirtiyor. Özellikle kamuya açık alanlarda sigara yasağının yetersizliği eleştiriliyor. Dünya genelinde pasif içicilik nedeniyle her yıl 1,3 milyon insanın öldüğü hatırlatılarak, daha fazla dumansız alan oluşturulması isteniyor.
Almanya, WHO’nun değerlendirdiği yedi önlemin sadece üçünde yeterli bulundu: Tütün kullanımıyla ilgili verilerin düzenli toplanması, sağlık risklerine yönelik uyarılar ve tütüne karşı toplu medya kampanyaları.
Örnek ülkeler ve e-sigara tehlikesi
WHO’ya göre, önerilen tüm önlemleri eksiksiz uygulayan yalnızca dört ülke var: Brezilya, Mauritius, Hollanda ve Türkiye. Almanya’da yetişkinlerin yüzde 16’sı her gün sigara içerken, bu oran Hollanda ve Mauritius’ta yüzde 13, Brezilya’da yüzde 9. Türkiye’de ise günlük sigara içenlerin oranı yüzde 26.
WHO, tütün ısıtıcıları ve elektronik sigaralar konusunda da endişeli. E-sigaralar tütün içermese de çoğunlukla nikotinli sıvılar buharlaştırılıyor ve bu da bağımlılığa yol açıyor. WHO, bu ürünlerdeki zararlı maddeler nedeniyle kapsamlı bir yasak tavsiye ediyor. Şu anda 42 ülkede, toplam 2,7 milyar nüfusu kapsayacak şekilde bu ürünler tamamen yasaklanmış durumda.
Ayrıca WHO, endüstrinin tatlı ya da şekerli aroma seçenekleriyle gençleri hedef alarak yeni bağımlılar yaratmaya çalıştığına dikkat çekti.