Dokunulmazlıkları kaldırıldı: Ramelow ve Höcke hakkında soruşturma açıldı

Dokunulmazlıkları kaldırıldı: Ramelow ve Höcke hakkında soruşturma açıldı

Bir başbakanın dokunulmazlığının kaldırılmasına çok sık rastlanmaz. Thüringen Eyalet Başbakanı Bodo Ramelow’un başına işte tam bu geldi. Ancak AfD'deki siyasi rakibi Björn Höcke de aynı kaderi paylaştı.

Başbakan seçildiğinde Sol Parti’li Bodo Ramelow sağ popülist AfD Eyalet Meclis Grubu  Başkanı Björn Höcke ile el sıkışmayı reddetmişti. Bugün ise savcılık hem  Thüringen Başbakanı Bodo Ramelow hem de siyasi rakibi Björn Höcke hakkında soruşturma yürütecek.

Erfurt ve Mühlhausen savcılıklarının talebi üzerine, Erfurt Eyalet Parlamentosunun Yargı Komisyonu iki milletvekilinin dokunulmazlıklarını kaldırdı. Karar her iki siyasetçi için de oybirliğiyle verildi. 

Komisyon kapalı kapılar ardında toplandı. Ramelow, bir AfD milletvekiline hakaret etmekle suçlanırken, Höcke halkı tahrik etmek ve iftira ve karalama ile suçlanıyor. Ramelow, komisyon üyelerinden hakkındaki iddiaların incelenebilmesi için Erfurt Savcısının talebini yerine getirmelerini istemişti. Başbakan Ramelow eyalet parlamentosuna yazdığı bir mektupta “kanunun dışında tutulmak istemediğini” belirtti. 

UYGUNSUZ JEST

Ramelow’un avukatlığını Sol Parti Eyalet Meclis Grubu’nun eski başkanı hukukçu Gregor Gysi üstlendi. Başbakan hakkında  yürütülen soruşturmaya, Ramelow'un geçen temmuz ayında meclisteki bir oturum esnasında sağ popülist parti AfD üyesi Stefan Möller'e orta parmağını göstermesi yol açtı. Ramelow ayrıca NSU dosyalarının ele alınmasıyla ilgili bir tartışmada Möller'e “iğrenç bir pislik” hakaretini savundu. Möller bunun üzerine Başbakan Ramelow hakkında suç duyurusunda bulundu. Eyalet parlamentosuna yazdığı mektupta Ramelow, olayı kabul edilemez olarak belirterek “O söz de dahil olmak üzere uygunsuz bir jestti” dedi.

AfD’li aşırı sağcı Höcke hakkında ise Mühlhausen savcılığı halkı kışkırtma ve karalama suçlamalarıyla soruşturma açtı. Höcke’nin sosyal medyada Akdeniz’deki mültecileri kurtaran denizci Carola Rackete'nin resmini paylaşarak altına şu ifadeyi yazmıştı: “İşkence, cinsel şiddet, insan kaçakçılığı ve cinayet ithal ettim.” Savcılığa göre Höcke bununla belli bir grup insanı, mültecileri suçlu olarak damgalamış oldu. İkinci suç duyurusu ise AfD’li politikacının bir Facebook gönderisinde bir kadını, yabancıların refah devletini yağmalamasına yardım eden eski bir terörist olarak adlandırması nedeniyle yapıldı.

Federal Anayasa Koruma Teşkilatı mart ayında Höcke'yi aşırı sağcı bir lider olarak sınıflandırmıştı.

+49 – ERFURT

HABERE YORUM KAT