Doğum sayısını artırmak için: AfD’den “üç çocuk 10 bin avro” teşviki

Doğum sayısını artırmak için: AfD’den “üç çocuk 10 bin avro” teşviki

Almanya’da SPD ve Yeşilleri tedirgin eden bir yükseliş içindeki aşırı sağcı AfD’nin, genç kadınlara çocuk sahibi olmaları için rüşvet gibi kredi vermeye vermeye çalıştığı ileri sürüldü.

Aşırı sağcı söylemiyle Alman siyasetinin ayrılmaz bir parçası haline gelen Almanya için Alternatif (AfD) partisi, genç kadınları “çocuk doğurmaya teşvik etmek için” bir önerge hazırladı. Almanya’da nüfusun gerilemesinden ve yabancı oranının artmasından şikâyetçi olan partinin hesapları tutarsa, doğumla birlikte annelere “hoşgeldin kredisi” verilecek. DPA’nın haberine göre, AfD’nin genel kurula sunacağı önergesinde, çocuk bezinden alınan katma değer vergisinin (KDV) düşürülmesi de yer alıyor. 

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan AfD milletvekili Martin Reichardt, genç kadınların daha çok çocuk sahibi olmaya yönlendirilmesiyle ilgili soruları yanıtlarken, en önemli sorunun mali alanda yattığını savundu. Aile yaşamıyla çalışma yaşamı arasındaki uyumu büyük bir engel olarak görmeyen Reichardt, sorunun mali olduğunu kaydetti. Partisinin bu önergeyi perşembe günü sunacağını belirten sağcı vekil, devletin bu doğum kredisinin, sadece küçük çocuklarını ev dışında yetiştiren ve çocuk yuvalarına gönderen ailelere değil, onları evde aile içinde bizzat yetiştirmeye çalışan anne ve babalara da verilmesi gerektiğini belirtti. 

AfD önerisine göre, ilk kez çocuk sahibi olan anne ve babalar, 10 bin avro tutarında faizsiz bir kredi alabilecek. Ana para ise en erken 5 yıl sonra ödenmeye başlanacak. Bu geri ödemenin yarısı, ikinci bir çocuk dünyaya getirildiğinde hemen silinecek.  Üçüncü çocukta ise kredinin geri ödemesi tamamen iptal edilecek. Böylece üç çocuk sahibi genç anne ve babalar 10 bin avroluk geri ödemesiz bir kredi elde etmiş olacaklar. 

Ayrıca çocuk bezlerinden alınan yüzde 19 oranındaki KDV de yüzde 7’ye indirilecek. 

+49-BERLİN

FOTO: Sebastian Gollnow / DPA

HABERE YORUM KAT