Doğal gaz yasağı tartışmaları yeniden alevlendi: Yurttaşları "zam" korkusu aldı

Doğal gaz yasağı tartışmaları yeniden alevlendi: Yurttaşları "zam" korkusu aldı

Alman hükümetinin 2045 sonrasında yasaklayacağı fosil yakıt tüketimine dair tartışmalar, bir iddia üzerine yeniden gündem oldu. İşte detaylar...

Devletin, fosil yakıt tüketimine 2045'e kadar izin vereceği, ardından yasaklayacağı planlanıyordu. Alman basınında çıkan "Augsburg şehrinin, gaz şebekesini kademeli olarak sökmek istediği" iddiaları ise, plan için belirlenen takvimden önce gündeme gelince, kamuoyunda bazı tartışmaları alevlendirdi.

Ancak Stadtwerke Augsburg'un sözcülerinden biri basına yaptığı açıklamada, "Kimsenin gaz musluğunu kapatmıyoruz!" diye konuştu.

Sözcüye göre, sadece büyük konut komplekslerinin şirketlerine ve mülk yöneticilerine bunları bölgesel ısıtma ağına entegre etme fırsatı sunuldu ancak kimse bunu yapmaya zorlanmıyor. Ayrıca gaz şebekesi ancak bir bölge tamamen bölgesel ısıtma şebekesine bağlandıktan sonra kapatılacak. Bunun için ise somut bir zaman çizelgesi yok.

MÜNİH'TE DURUM NE?

Doğal gaz, Stadtwerke München'in (SWM) ısıtma planında da önümüzdeki yıllarda giderek daha az önemli bir rol oynayacak. SWM, belediye planlarının bir parçası olarak, "doğal gaz tedarik ağının kapsamının uzun vadede önemli ölçüde azaltılacağını ve bazı bölümlerinin hizmet dışı bırakılacağını" duyurdu. Uzun vadede doğal gazın ısıtma piyasasında artık bir rol oynamayacağı ve gaz kullanıcılarının buna uyum sağlamak zorunda kalacağı dile getiriliyor..

İklim ve Çevre Koruma Dairesi'nin hedef planına göre, Münih'te iklim açısından nötr ısı tedariki 2045 yılında hedefleniyor. Bu da en geç o tarihe kadar gazın artık mevcut olmayacağı anlamına geliyor.

GAZ GİDEREK DAHA PAHALI HALE GELEBİLİR

Plana göre, Münih'in ısıtma ihtiyacının çoğunluğu; neredeyse üçte ikisi, iklim açısından nötr bölgesel ısıtma ile karşılanacak. Isı pompaları ve çevresel ısı (hava ısı pompaları gibi) da önemli bir rol oynayacak. Bununla birlikte, kesin yıllık rakamları tahmin etmek zor olsa da, uzmanlar Münih'te ısı temini için gaz kullanımının 2045'ten önce önemli ölçüde azalabileceğinin altını çiziyor.

Daha fazla hane halkı bölgesel ısıtma gibi diğer enerji kaynaklarına geçtikçe, kalan gaz müşterileri için maliyetlerin daha da artacağı öngörülüyor. Gaz şebekesinin bakım maliyetlerinin daha az kullanıcı arasında orantılı olarak dağıtılacak olmasının bir sonucu olarak ücretlerin de paralelinde yükselmesi bekleniyor.

ARTI49

HABERE YORUM KAT