DİTİB düzeltti: Camide değil avluda cenaze namazı kılındı

DİTİB düzeltti: Camide değil avluda cenaze namazı kılındı

Koronavirüs salgınında sorumluluğu olduğu iddiaları üzerine Schwäbisch Gmünd DİTİB bir açıklama yaptı ve cenaze namazının camide değil, açık havada cami avlusunda kılındığını, sosyal mesafe ve maske takma kuralına da uyulduğunu bildirdi.

Yaklaşık 60 kişiye koronavirüs bulaşan törenle ilgili bir de basın açıklaması yayınlayan DİTİB Schwäbisch Gmünd yönetimi, salgının yayılmasını engellemek ve toplumun ve kentin güvenliğine destek vermek için tüm önlemleri aldıklarını bildirdi. 

Almanca yayımlanan açıklamada şöyle denildi: 

“Resmi olarak korona tedbirleri alınmadan önce camimiz 14 Mart 2020'den mayıs ayına kadar ibadete kapatıldı ve yine resmen izin verilmiş olmasına rağmen ramazanda da ibadetten gönüllü olarak feragat etti.

Ramazan Bayramı’ndan sonra camimiz hijyen konseptine uygun olarak ve pandemiye karşı büyük hassasiyetle açıldı. Şu anda şehrimizde, cenaze töreninden kaynaklanan  vaka sayılarında artış var. Vefat eden kişi cemaatimizden değildi. Ancak bu durumda da olduğu gibi camilerin ve cemaatlerin mensubiyete bakılmaksızın ölenler için dua etmeleri dini bir görev ve gelenektir. Bununla birlikte, vefat dolayısıyla geleneksel olarak aileler ve yakınları  ölen kişinin evinde toplanır. Ardından camide yaklaşık 10 dakika dua edilir ve sonra mezarlığa giderler. Cenazeden sonra merhumun yakınlarına taziye ziyaretleri düzenlenir.

SOSYAL MESAFE VE MASKE KURALI

Bu son durumda da salgın dolayısıyla caminin avlusunda açık havada, dua edildi. Cenazede dua edilirken bir hijyen konsepti  olmasa da, cemaat olarak sosyal  mesafe ve maske takma kuralına titizlikle dikkat ediyoruz. Cenaze töreni avluda gerçekleştiği için bir ziyaretçi defteri de tutmadık. Buna karşılık camiye girenler korona tedbirleri çerçevesinde her zaman kayıt altına alınıyor. 

Vakalar ortaya çıkar çıkmaz ise cuma namazını tedbir amaçlı  iptal ettik. Maalesef, yaklaşan cuma namazını ve bayram namazını da yapamayacağız. Enfeksiyonun daha fazla yayılmasını engellemek ve işbirliği şu anda insan yaşamını korumak için en yüksek zorunluluktur. Bu birbirimize karşı taşıdığımız toplumsal ve  dini sorumluluktur.

HEPİMİZ İÇİN ZOR BİR SINAV

Çünkü bu sinsi hastalık her zaman, her yerde herkesi yakalayabilir. Bu nedenle, hijyen önlemlerine ek olarak, önleyici tedbirler ve en kötü durumda karantina önlemleri de alınmalıdır.

Bu hepimiz için zor bir sınav, farkındayız. Umut ve güvenle bunun üstesinden geleceğiz ve yeniden  bir araya geleceğiz. Bu çerçevede, merhumun akrabalarına başsağlığı diliyoruz ve her şeyden önce cemaat  üyelerimize ve aynı zamanda şehrimizdeki tüm insanlara ‘Kendinize, ailenize ve sevdiklerinize iyi bakın ve sağlıklı kalın! Allah'ın rahmeti ve koruması bizimle olsun’ diyoruz.”

NE OLMUŞTU? 

Güney Alpler Bölge  Kaymakamlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, bölgedeki koronavirüs salgınında rolü olduğu iddia edilen cenaze namazına 100'den fazla kişi katıldı. Virüs bulaşanlar arasında yaşları 12 ile 19 arasında değişen 12 çocuk ve genç de bulunuyor. Kaymakamlık, koronaya yakalananlardan bazılarının hastaneye kaldırıldığını, virüs bulaşanların ve temasta bulundukları şahısların tümünün karantinaya alındığını bildirdi.

Kaymakam Klaus Pavel, bu olayda güvenlik ve sağlık birimleriyle yoğun bir işbirliği gerçekleştiren Türk toplumuna teşekkür etti. 

+49 - SCHWÄBİSCH GMÜND

HABERE YORUM KAT