Diş macununuz kalite testini geçebilecek mi?

Diş macununuz kalite testini geçebilecek mi?

Ürün Testi Vakfı (Stiftung Warentest), 40 diş macunu markasını yakından inceledi. En pahalı markaların bazı ürünleri testi geçemezken bazı çok ucuz diş macunları testi geçmeyi başardı.

Stiftung Warentest, 31 diş macununu inceledi. Yapılan incelemede ürünler arasındaki fiyat farkı göze çarptı: Tüketiciler bir tüp diş macununa 55 sent ile 11 Euro arasında ödeme yapabiliyor. Stiftung Warentest'in kalite derecelendirme aralığı "çok iyi" ile "kötü" arasında değişmekte. Yapılan inceleme ürünün pahalı olmasının çok kaliteli olmadığını kanıtladı. İndirimcilerden veya süpermarketlerden ucuza alınan bazı diş macunları bile karşılaştırmada en yüksek notu alabildi Aldi, Lidl, dm veya Rossmann'dan ticari markaların yanı sıra Colgate, Blend-a-med, Odol-med-3 ve Elmex gibi tanınmış markaların yanı sıra doğal kozmetik macunları incelendi.

Stiftung Warentest'e göre, iyi bir diş macunu: florür, titanyum dioksit, aşınma

Ulusal Yasal Sağlık Sigortası Hekimleri Birliği'ne göre, florürler çürük önlemenin en iyi yolu. Stiftung Warentest'e göre, diş çürümesine karşı koruyucu etkisi çok sayıda yüksek kaliteli çalışmada kanıtlanmıştır. Bununla birlikte, bazı diş macunu tedarikçileri, özellikle doğal kozmetik üreticileri olmak üzere florür kullanmaz.

Öte yandan Stiftung Warentest, bazı üreticilerin diş beyazlatmak için kullandıkları titanyum dioksit maddesinin kullanımını eleştiriyor. Ağustos ayından itibaren, bu pigment AB'deki gıdalarda bile yasaklanacak çünkü vücuda girerse potansiyel olarak genetik materyale zarar verebilir ve bu, yanlışlıkla yutarak dişlerinizi fırçalarken meydana gelebilir. Titanyum dioksit diş bakımı için gereksizdir. Sağlıklı dişlerde yüksek düzeyde aşınma iyidir, hassas dişlerde ise düşük düzeyde aşınma önerilir. Bununla birlikte, Stiftung Warentest tarafından yapılan çalışma, bazı macunların, düşük aşınma ile bile dişlerdeki renk bozulmalarını gidermede etkili olduğunu göstermekte.

En iyi beş diş macunu

2019'daki diş macunu testinde, 0,99 Euro'ya satılan (75 ml) Colgate Complete 8 Doğal Bitki "çok iyi" (1.4) değerlendirmeyi alarak ikna etmeyi başardı. Test edilen 40 diş macunundan altısı yüksek not almayı başardı. Gördüğünüz gibi, test kazananları arasında sadece pahalı markalı ürünler değil, aynı zamanda makul fiyatlarla satılan Kaufland ve dm'den diş macunları da var. Toplam on iki ürün, Stiftung Warentest'ten "zayıf" notu aldı.

Fotoğraf:Unsplash - mrthetrain

HABERE YORUM KAT