Dilimlenmiş peynirler kalp krizine neden oluyor

Dilimlenmiş peynirler kalp krizine neden oluyor

Uzmanlar, yapay fosfatlar içermeleri nedeniyle işlenmiş peynir tüketimine karşı uyarıyor. İşte detaylar...

Kalsiyum, protein ve mineraller gibi pek çok olumlu bileşene sahip olan peynirlerin, işlenmiş, akışkan ve dilimli formda satılanları hakkında, "yapay fosfatlar" içerdikleri gerekçesiyle uzmanlardan uyarı geldi.

Uzmanlara göre yapay fosfatlar peynirin yumuşak ve uzun ömürlü olmasını sağlıyor ancak vücudu neredeyse tamamen emilen ve kan dolaşımına giren tuzlarla dolduruyor, vücut bunları kullanamıyor.

KALP KRİZİ RİSKİ

Tüketim arttıkça böbrekler artık tuzu dışarı atamaz hale geliyor. Fosfat kan damarlarının iç duvarlarında birikiyor, kireçlenme, kalp krizi ve felç riskini artırıyor. Kandaki fosfat seviyesindeki küçük bir artış bile kalpteki kan damarlarına zarar veriyor. Böbrekler artık fazlalığı idrar yoluyla atamazsa, idrar taşı riski ortaya çıkıyor.

Yapay fosfatlar ayrıca kemiklerdeki kalsiyumu çözüyor ve onları kırılgan hale getirebiliyor. Hatta tuzlar cilt ve kasların daha çabuk yaşlanmasına neden oluyor. Uzmanlar, işlenmiş peynirlerin yağ, tuz ve hatta şeker içeriğinin yüksek olduğunu tekrar hatırlatıyor.

Üreticiler genellikle fosfatları ambalaj üzerinde belirtmeyi tercih etmiyorlar. Örneğin tuz, işlenmiş gıdalarda ve fast food yiyeceklerde bulunuyor. Fosfatlar genellikle ambalajlardaki E-numaralarının arkasına gizleniyor veya listelenmiyor.

Fosfatların gizlendiği E-numaraları şunları içeriyor:

E338 (fosforik asit)
E339 (sodyum fosfat)
E341 (kalsiyum fosfat)
E343 (magnezyum fosfat)
E450 (difosfat)
E451 (trifosfat)
E452 (polifosfat)
E442 (amonyum fosfatid)

Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi'ne (EFSA) göre, fosfatların kabul edilebilir maksimum günlük alım miktarı (ADI) 40 mg/kg vücut ağırlığıdır.

ARTI49

HABERE YORUM KAT