Dijital aşı sertifikası nasıl kullanılır ?

Dijital aşı sertifikası nasıl kullanılır ?

Avrupa Birliği'nin Covid-19 salgınında seyahatleri kolaylaştırmak için hazırladığı "aşı sertifikası" uygulamasının yürürlüğe girmesiyle birlikte akıllarda birçok soru işareti oluştu. Peki aşı sertifikası nedir, nasıl alınır, nasıl kullanılır ?

Aşı sertifikası, kişilerin Covid-19 aşısı olup olmadığını, olduysa nerede ve hangi aşıyı olduğunu gösteren bilgiyi, hastalığı geçirenlerin iyileştiğine ve antikor seviyesine dair belgeyi ve Covid-19 test sonucunu içeriyor.

Dijital aşı kaydı tam olarak nedir?

Dijital sertifika, COVID-19'a karşı aşılandığınızın veya Covid-19'dan iyileştiğinizin dijital kanıtıdır.

Covid-19 geçirenler aşı sertifikasını nereden alabilir?

Sağlık Bakanlığı, iyileşenlerin cuma gününden itibaren eczanelerde ve ayrıca "IBM web portalını kullanan" tıbbi uygulamalarda dijital sertifika alabileceklerini ön koşul olarak iste PCR testi istendiğini söyledi. Hastalığı geçirmenizin üzerinden daha fazla bir süre geçtiyse dijital aşı pasaportu için aşı gerekliliği istenmektedir. 

Aşı olan kişiler dijital aşı sertifikasını nereden alabilir?

Sertifika, haziran ortasından beri aşı merkezinde veya muayenehanede yapılan aşılar için geçerlidir. QR kodu genellikle çıktı halinde verilir ve daha sonra bir akıllı telefonla okutabilirsiniz .Son birkaç ay içinde tamamen aşılanmış olan herkes daha sonra dijital aşı sertifikasını alabilir. Aşı merkezinde aşı olan herkesin bu dijital koda sahip olması gerekiyor. Eğer bir muayenehanesinde aşı olduysanız muayenehaneden dijital bir sertifika talep edebilirsiniz. Birçok eczane de bunu sunmaktadır. Bunun için aşı kitapçığı ve nüfus cüzdanı ibraz etmeniz gerekmektedir. Dijital sertifikalar "EU-COVID-19 aşı sertifikası" olarak etiketlenmiştir.

Aşı kartı hangi akıllı telefonlarda kullanılabilir?

Dijital aşı sertifikası, özel olarak geliştirilmiş CovPass uygulamasında veya Corona Warning uygulamasından (sürüm 2.3'ten itibaren) kaydedilebilir. Luca uygulamasında da saklanabilir.

CovPass uygulaması iPhone'lar için Apple App Store'dan , Android telefonlar için Google Play Store'dan ve Huawei akıllı telefonlar için Huawei AppGallery'den ücretsiz olarak indirilebilir . Apple cihazlarda iOS 12 (veya daha yenisi) işletim sistemi gereklidir ve Android cihazlarda en az Android 6 yüklü olmalıdır.Akıllı telefonunuz yoksa veya kullanmak istemiyorsanız aşı sertifikasını kağıda basılı QR kodu olarak da kullanabilirsiniz.

Dijital aşı sertifikası nerede geçerlidir?

Ülke çapında ve diğer tüm AB ülkelerinde geçerlidir. Ayrıca altı ülkede daha kabul edilmektedir: İzlanda, Lihtenştayn, Norveç, San Marino, İsviçre ve Vatikan

Dijital aşı sertifikasında hangi veriler saklanır?

Ad, doğum tarihi ve veriliş tarihinin yanı sıra aşı (veya test veya iyileşme) hakkındaki bilgiler ve bireysel tanımlayıcı sertifikada saklanır. Bu veriler yalnızca yerel olarak akıllı telefonda saklanır. Aşı sertifikası oluşturmak için, verilerin aşı merkezi tarafından bir kez toplanması ve imza için RKI'ye iletilmesi gerekmektedir. Bu veriler hemen orada silinir.

Yine de aşı defterine ihtiyacım var mı?

Dijital aşı kartı, aşı defterine isteğe bağlı, ek bir tekliftir. Eğer istemiyorsanız yine de basılı sarı aşı kitapçığını kullanabilirsiniz. Özellikle başlangıçta, aşı korumanızı bir yerde kanıtlamak istemeniz veya kanıtlamanız gerekirse, uygulamaya ek olarak kağıt aşı defterini yanınıza almanız önerilir.

Dijital aşı sertifikası ile ne gibi avantajlarım var?

Dijital aşı sertifikası, korona kısıtlamalarının gevşetildiğinin kanıtı olabilir ve ayrıca seyahat etmeyi kolaylaştırır. Federal devletler veya bireysel AB üye devletleri, hangi avantajların olduğunu ayrıntılı olarak belirler.

Dijital aşı sertifikası nasıl doğrulanır?

CovPass Check doğrulama uygulaması üzerinden aşı sertifikanızı doğrulayabilirsiniz. Örneğin restoran işletmecilerinin, konukların tam aşı korumasına veya geçerli bir hızlı teste sahip olup olmadıklarını veya iyileşmiş olarak kabul edilip edilmediğini kontrol etmek için CovPass'tan QR kodunu hızlı bir şekilde taramalarına olanak tanır. 

Dijital aşı sertifikasının ücreti nedir?

Dijital aşı kartı ücretsizdir. Bununla birlikte, eczaneler ve doktorlar, müteakip dijital sertifikaların oluşturulması için vergi mükelleflerinin parasından ücret alırlar. Mükellefler derneğine göre bu, toplamda yaklaşık 50 milyon euroya mal olacak.

Diğer aşılar dijital aşı sertifikasında saklanıyor mu?

Şu an sadece Covid aşıları, dijital aşı sertifikasında gösterilmektedir ancak gelecek yıldan itibaren diğer aşıları dijital olarak kaydetmek de mümkün olabilir.

HABERE YORUM KAT