DİDF’in Güney Almanya zirvesi: Krizde işçilere ve eylemlere büyüteç
Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu DİDF’e bağlı faailiyetler sürdüren Güney Almanya bölgesi dernek temsilcilerinin katıldığı toplantı, Stuttgart Dost-Der lokalinde gerçekleştirildi.
Münih, Ulm, Geislingen, Stuttgart, Mannheim ve Nürnberg temsilcileriyle DİDF merkezden Hüseyin Avgan toplantıya katıldı.
Güney bölge toplantısının açılış konuşmasını yapan Hüseyin Avgan, şunları söyledi:
“Salgınla birlikte krizin yükünü işçi ve emekçilere yüklemek isteyenler her geçen gün emekçilerin kazanılmış haklarına göz dikmekteler. Ancak bu süreçte salgının yaratmış olduğu tedirginlik, bilinmezlik ve endişenin içine giren milyonlar ağır ağır ses vermeye başladı. Gerek ırkçılığa, silahlanmaya, özelleştirmeye karşı, gerekse işten atmalara karşı eylemler gündemde eksilmiyor. Biz DİDF olarak bulunduğumuz ülkenin demokratik kurumları ve sendikalarıyla birlikte hareket etmekteyiz. Derneklerimiz toplumda önemli bir yeri olan dayanışma bilincini örgütlenme çabası içinde olmalılar.”
İŞÇİ EYLEMLERİNE TEREDDÜTSÜZ DESTEK
Dört saat süren toplantıda temsilciler söz alarak görüş ve önerilerini dile getirdi. Dost-Der Başkanı ve Bosch işçisi Abidin Özcan, “Stuttgart ve çevresinde özellikle otomobil endüstrisi alanında binlerce işçinin işten atılacağı artık saklanmıyor. Sendikalar bu konuda yapılan olumlu örneklere rağmen yetersiz, ilerici işçi ve temsilcilere çok iş düşüyor. Dernek olarak bütün işçi eylemlerine ikirciksiz katılmaktayız” dedi.
Toplantıda, salgın için ileri sürülen korunma önlemleri dikkate alınarak küçük-büyük toplantıların nasıl yapılacağına dair örnekler verildi.
İki dilde Türkçe-Almanca devam eden toplantıda DİDF gençlik temsilcileri söz alarak, yaz eğitim kampı ve bölgesel kamplar için bilgi verdiler. Geçtiğimiz günlerde NRW DİDF gençliğinin 50 kişiyle gerçekleştirdiği gençlik kampının olumlu bir örnek olduğuna dikkat çekildi.
Bu dönemde kadın emekçilerin sırtına binen yüklerin kat kat arttığı belirtilerek, işçi ve emekçi çocuklarının okul durumlarında kötüye gitme durumunun yaşandığı hatırlatıldı. Konuşmacılar bu alana yönelik çalışmalar yapılması gerektiğini belirtti. Sorular sorularak eleştirilerde bulunuldu.
Kapanış bölümünde işten çıkarmalar, işyeri ve sendika çalışmaları, DİDF gençlik faaliyetleri, eğitim alanındaki sorunlar, ırkçılığa karşı mücadele, Türkiye’deki demokrasi ve barış mücadelesiyla dayanışma, 40’ıncı yıl etkinlikleri konularında her derneğin kendi özgün durumuna bakarak çalışmalar başlatılması gerektiğine de işaret edildi.
ALİ ÇARMAN – STUTTGART