DİDF ve Sidar Çarman: “Kadın mücadelesi insanlık mücadelesidir”
Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla Almanya’da da çeşitli etkinlikler düzenlendi. Bunlardan biri de Stuttgart kentinde gerçekleştirildi. Bir haftaya yayılmış programın çerçevesinde şehir merkezinde gerçekleşen yürüyüş ve ardından mitinge genç kadınlar başta olmak üzere 800’den fazla kişi katıldı. Uzun yürüyüş güzergâhının iki noktasında ara mitingler oldu. Genç kadınlar yürüyüş boyunca caddenin sağlı sollu tüm yanlarına taleplerini dile getiren dövizlerini asarak ilerlediler.
EŞİT, ADİL, ÖZGÜR BİR DÜNYA İÇİN
Mitingin sona erdiği Marienplatz meydanında ise Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu (DİDF) Stuttgart Teşkilatı adına sendikacı Sidar Çarman bir konuşma yaptı:
“İyi bir iş, güzel yaşanabilir ücret için mücadele etmekten geri durmayacağız. Kadınlar dünyanın her yerinde eziliyor, horlanıyor, şiddete uğruyor ve katlediliyor. Biz kadınların mücadelesi aslında bütün insanlığın mücadelesidir. 8 Mart’ın bizler için anlamı büyüktür ancak mücadelemiz ve geleceğimizi bir güne sığdıramayız. Bunun için başta sendikalar olmak üzere demokratik örgütlenmelerde birleşerek eşit-adil-özgür bir dünya için mücadeleye devam etmeliyiz.”
Öte yandan cumartesi günü ise sendika binasında bir araya gelen kadınlar kısa bir programdan sonra önce toplu halde şehir merkezine gidildi. Onlarca kadın toplu halde Primark mağazasına girerek kasaların önünü sembolik olarak kapattılar. Pakistan ve Hindistan’da en ağır şartlarda çalışan işçi kadınların yanında olduğunu belirten kadınlar eşit işe eşit ücret talep ettiler.
H&M mağazası önünde yapılan konuşmalarda kadınların talepleri dile getirildi. Toplu halde yapılan Şili dans gösterisi izleyenlerin alkışlarını aldı.
Stuttgart’ın en büyük hastanesi olan Katharina Hospital önünde de toplanıldı. Kadın Platformu adına yapılan konuşmalarda Almanya’da çalışan kadınların yüzde 66’sının kısa süreli ve geleceği olmayan işlerde çalıştığına dikkat çekildi. 7 bin kişinin çalıştığı hastane çalışanlarının yüzde 80’inin kadın emekçi olduğu belirtilerek, “Kadın emeği görülmeli ve hakkı olan verilmelidir” denildi.
HAYATININ KURBANI DEĞİL, KAHRAMANI OL
Hafta boyunca süren etkinliklerin ardından 8 Mart sabahı Stuttgart Karlsplatz meydanında kadınlar buluştu. Bu alandaki anıtın her tarafı balon, elbise ve dövizlerle donatıldı.
Birleşik Hizmetliler Sendikası (Ver.di) , Eğitim Sendikası (GEW) ve Metal İşçileri Sendikası (IG Metall) üyesi kadınlar bayraklarıyla eylemde yerlerini aldılar. Lilo Hermann Kültür Merkezi 8 Mart çalışmalarında aktif rol aldı.