DİDF kongresinden hükümete acil çağrı: “Irkçı örgütler yasaklansın”

DİDF kongresinden hükümete acil çağrı: “Irkçı örgütler yasaklansın”

Almanya Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu (DİDF) ülkedeki ırkçı örgütlerin derhal yasaklanması için harekete geçilmesini istedi.

Almanya Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu (DİDF) 21’inci genel kongresini Frankfurt’ta gerçekleştirdi. Sendika, siyasi parti ve toplumsal hareket temsilcilerinin katılımıyla başlayan kongre yeni yönetim kurulunun seçilmesiyle son buldu. Hanau’da gerçekleşen ırkçı saldırıdan hemen sonra toplanan kongrede, Federal hükümete, bütün ırkçı örgütleri ve faşist propagandayı yasaklama çağrısı yapıldı.

Kongrede ırkçılık, sağlık, konut, çalışma yaşamı gibi birçok sorun ve konu hakkında tartışmalar yürütülüp kararlar alındı.

SEVİM DAĞDELEN VE TURGUT YÜKSEL DE ORADAYDI

Hanau’daki ırkçı terör saldırısında katledilen 9 kişi için yapılan saygı duruşuyla başlayan etkinliğe Alman Sendikalar Birliği (DGB) Hessen ve Thüringen eyalet teşkilatları, Gıda Sendikası (NGG), Metal İşçileri Sendikası (IG Metall), İnşaat İşçileri Sendikası (IG Bau) temsilcilerinin yanı sıra Sol Parti Federal Parlamento Milletvekili Sevim Dağdelen, Hessen Eyalet Parlamentosu’nun Almanya Sosyal Demokrat Parti’li (SPD) milletvekili Turgut Yüksel ve Sol Parti Hessen Eyalet Teşkilatı Başkanı katıldı.

Ayrıca Almanya barış hareketi temsilcileriyle Gelecek için Cumalar (FFF) ve yüksek kiralara karşı konut inisiyatiflerinin yerel temsilcileri katılarak DİDF ile birlikte mücadele kongreye başarı dilekleri sundular.

Nazi Takibatına Uğrayanlar Birliği (VVN-BdA) Genel Sekreteri Dr. Ulrich Schneider ve Sol Parti Eşbaşkanı Bernd Riexinger de kongreye bir mesaj göndererek başarı dilediler ve DİDF’nin Almanya’daki sosyal hareketin ve antifaşist mücadelenin parçası olduğuna işaret ettiler.

Etkinlik öncesinde bir konuşma yapan Yürütme Kurulu Üyesi Yusuf As, 40 yıl önce kurulan DİDF’in yerli ve göçmen emekçilerin eşit haklara sahip olması ve ortak yaşamın güçlendirilmesi için her alanda kesintisiz mücadele ettiğini belirterek, içinden geçtiğimiz süreçte buna çok daha fazla ihtiyaç duyulduğuna dikkat çekti.

Zeynep Sefariye Ekşi

“SİLAHLANMA İÇİN DEĞİL EMEKÇİLER İÇİN BÜTÇE”

Genel Başkan Zeynep Sefariye Ekşi, geride bıraktığımız son iki yıl içinde dünya genelinde emperyalist devletler arasındaki çıkar çatışmasının sertleştiğini, buna bağlı olarak silahlanmanın arttığını belirterek, “Yaşadığımız Almanya da bu ülkeler arasında yer alıyor. Sosyal alanlardan yapılan kısıtlamalarla askeri harcamalara ayrılan bütçe sürekli artırılıyor. NATO tarihinin en büyük tatbikatlarından biri olan Defeder 2020 başladı ve mayıs ayına kadar devam edecek. Biz silahlanmaya değil, emekçilerin yaşam koşullarının iyileştirilmesi için daha fazla bütçenin ayrılmasını talep ediyoruz” dedi.

BÜTÜN IRKÇI ÖRGÜTLER VE PROPAGANDA YASAKLANSIN

Almanya’daki ırkçı saldırılar ve katliamlara karşı yerli ve göçmen emekçilerin ortak mücadelesinin güçlendirilmesi çağrısı yapan Ekşi, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Biz yıllardır ırkçı-faşist saldırılara karşı bütün ırkçı örgütlerin yasaklanmasını talep ediyoruz. Ancak, hükümetler bu konuda gerekli adımları atmaya yanaşmıyor. Bugün Almanya için Alternatif (AfD) bütün ırkçı, milliyetçi ve faşist güçlerin birleştiği bir platform haline gelmiştir. NSU cinayetleriyle tam anlamıyla hesaplaşılmadığı için Neonaziler bundan cesaret alarak eylemlerini sürdürüyorlar. Bununla da kalınmadı istihbarat, ordu ve polis içerisinde ırkçı örgütlenmelerin olduğu ortaya çıktı. Bütün bunlar bütün ırkçı örgütlerin ve ırkçı-faşist propagandanın yasaklanması doğrultusundaki talebimizin ne kadar doğru olduğunu bir kez daha gösteriyor. Önümüzdeki dönemde her alanda bu talebimizi daha yüksek sesle ifade edeceğiz.”

Ekşi, geçtiğimiz dönemde Almanya’da değişik alanlarda güçlü bir toplumsal hareketin olduğunu, uyarı grevlerinin yaşandığını da hatırlatarak, Türkiye kökenli emekçileri bu hareketin parçası haline getirmek için DİDF’e önemli sorumluluklar düştüğünü ve buna göre hareket edeceklerini vurgulayarak konuşmasını tamamladı.

DAYANIŞMA VURGUSU

Söz alan delegeler dünya, Almanya ve Türkiye’deki gelişmeler konusunda görüşlerini belirttiler. Türkiye’de artan otoriterleşmeye karşı emek, demokrasi ve barış güçleriyle dayanışmanın önemi özerinde de duruldu. Bu çerçevede daha önce Almanya ve Türkiye’deki sendikalar arasında dayanışmayı sağlamak için önemli çalışmalar yapıldığına işaret edildi. Ayrıca basına yönelik saldırılara karşı başta Evrensel olmak üzere muhalif gazetelerle dayanışma içinde olunduğuna işaret edildi.

DİDF’in çalışma yaşamı-sendika, kadın, gençlik başta olmak üzere değişik alanlarda sürdürmüş olduğu çalışmaların değerlendirildiği kongrede bir dizi karar alındı. Irkçı örgütlerin yasaklanması, göçmenlerin sosyal ve siyasal alanda eşit haklara sahip olması için Alman vatandaşlığına geçişinin kolaylaştırılması, asgari ücretin 15 Euro’ya çıkarılması, haftalık çalışma sürelerinin 30 saate düşürülmesi, herkese insanca yaşayabileceği sağlık ve konut hakkının sağlanması bu kararlardan bazıları oldu.

40’INCI YIL ETKİNLİKLERİ YAPILACAK

Kongrede ayrıca bu yılın DİDF’in 40’ıncı yaşına girmesi nedeniyle yerel ve merkezi düzeyde değişik etkinliklerin yapılması da kararlaştırıldı. Bu çerçevede birçok kentte kültürel ve sportif yarışmalar, sergiler, açık kapı günleri, sokak ve kapalı salon şenlikleri düzenlenecek. Ayrıca Almanya’ya göç, birlikte yaşam ve ortak mücadele konusunda bir konferans düzenlenecek. DİDF’in iki yılda bir düzenlediği açık hava festivali ise 19 Haziran 2021’de gerçekleştirilecek.

21 KİŞİLİK YÖNETİM KURULU SEÇİLDİ

İki gün boyunca yapılan tartışmalar ve değerlendirmelerin ardından pazar günü 30 bölgeden gelen 132 delegenin katılımıyla 21 kişilik yeni yönetim kurulu ve 3 kişilik denetleme kurulu için seçimler yapıldı.

HALKWEB – FRANKFURT

HABERE YORUM KAT