Dha İstanbul Bülteni - 2

Dha İstanbul Bülteni - 2

1 - METRO, METROBÜS, OTOBÜS... TOPLU TAŞIMA ARAÇLARININ İÇİNDEN GÖRÜNTÜLER

1 - METRO, METROBÜS, OTOBÜS... TOPLU TAŞIMA ARAÇLARININ İÇİNDEN GÖRÜNTÜLER

KORONAVİRÜS tedbirleri kapsamında yaklaşık 3 aydır süren kısıtlamaların bazıları bugün sona erdi. Yeni normalleşme adımlarının atıldığı ilk günde toplu taşımalarda yoğunluk görüldü.

Uzun süredir esnek çalışma saatine uygun olarak çalışan vatandaşlar, normalleşmenin ilk gününde işe gitmeye başladı. Kartal'da Yakacık-Kartal seferini yapan özel bir halk otobüsünde yolcu sayısının fazla olduğu ve sosyal mesafe kuralına uyulmadığı görüldü.

Kadıköy-Tavşantepe metro hattında ise yolcuların sosyal mesafe kuralına uyması için "Burada durunuz" şeklinde yaklaşık 1 metre arayla yazılar yapıştırıldı. Anonslarla metro içinde sosyal mesafeye dikkat edilmesi için yolcular sık sık uyarıldı. Metro koltuklarına bir koltuk arayla "Sosyal mesafenizi koruyunuz. Bu koltuğu boş bırakınız" şeklinde yazılar asılarak uyarı yapıldı.

Zincirlikuyu-Beylikdüzü istikametinde sefer yapan metrobüslerde ise aynı şekilde uyarılar asıldığı görülürken, metrobüs bekleyen yolcular sosyal mesafe kuralını hiçe saydı.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

-------------

Özel halk otobüsü içinden görüntü

Özel halk otobüsünde yoğunluk görüntüsü

Metro içinden görüntü

Metro içinde yazılan uyarılar

Metrobüs bekleyen kalabalık

Metrobüs içinden görüntü

Genel ve detay görüntü

=========================

2- (ÖZEL) ESENYURT'TA MİNİBÜSTEN 7 YERİNE 35 YOLCU ÇIKTI

* Durdurulan 3 minibüste en az 30'ar yolcu olduğu tespit edildi.

KORONAVİRÜS ile mücadele kapsamında toplu ulaşım araçlarına getirilen kısıtlama ile ilgili Esenyurt'ta yapılan denetimlerde minibüslerin "yüzde 50" kuralını hiçe saydığı belirlendi. Bir minibüste 7 olması gereken yolcu sayısı 35 çıktı.

Esenyurt Emniyet Müdürlüğü ekipleri, bu sabah Mehterçeşme Mahallesi Cumhuriyet Caddesi'nden geçen yolcu minibüslerini durdurarak denetim yaptı. Durdurulan 3 minibüste en az 30'ar yolcu olduğu tespit edildi. "Yarı yarıya" kuralı uyarınca 14 koltuğa 7 yolcu alması gereken minibüslerden birinde ise tam 35 yolcu olduğu belirlendi. Araçlara 3 bin 180, sürücülere ise fazla yolcu almak suçundan 104 TL olmak üzere 3 bin 284'er TL ceza kesildi. Bir minibüs şoförü, yağmur yağdığını, işlerine gitmek için uzun süreden bu yana çaresiz bekleyen yolcuları mağdur olmamaları için aldığını belirtirken, "Koskoca araç sadece 7 kişi ile mi sefere çıksın?" diye konuştu. Araçlardaki fazla yolcular polisler tarafından indirildi.

Görüntü Dökümü:

----------------

-Trafik ekipleri minibüsleri durdurulurken

Fazla yolcular araçlardan indirilirken

Bir minibüs şoförü ile röportaj

===============================

3- (ÖZEL) KARTAL'DA FAZLA YOLCUSU OLAN MİNİBÜSÜN SÜRÜCÜSÜ: YOLCULAR ZORLA BİNİYOR

İstanbul'da normalleşme adımlarının atıldığı ilk gün Kartal'da yapılan denetimlerde, minibüslerde sosyal mesafenin hiçe sayıldığı ve kapasitenin yarısından daha fazla yolcu alındığı görüldü. Sivil trafik ekiplerinin denetimleri sırasında fazla yolcu taşıyan iki minibüse cezai işlem uygulandı. Bir minibüsten 8, diğerinden 6 fazla yolcu çıkarken, minibüsün şoförü ise "Millet zorla biniyor" dedi.

Koronavirüs tedbirleri kapsamında yaklaşık 3 aydır süren yasakların bazıları bugün sona eriyor. Normalleşme adımlarının atıldığı ilk günde İstanbul Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü Sivil Trafik Ekipleri, sabah saatlerinde Kartal'ın belirli noktalarında eş zamanlı olarak denetim yaptı. Denetimlerde kontrol noktalarından geçen minibüsler, sivil trafik ekipleri tarafından tek tek durduruldu. Kimi minibüsler kurallara uygun bir şekilde taşımacılık yaparken, kimi minibüslerin ise fazla yolcu aldığı görüldü.

"DURAKTA YOLCU İNDİRDİM, O SIRADA YOLCULAR ZORLA BİNDİLER"

Denetimlerde ekipler bir Yakacık-Kartal minibüsünü durdurdu ve 8 yolcu alması gereken aracın içini kontrol etti. Tıka basa dolu olan minibüsten toplam 16 yolcu çıktı. Kapasitesinin yarısını taşıması gereken minibüsün 8 fazla yolcusu, polis tarafından aşağı indirildi. Minibüs şoförü Öztürk Toğluk, "Ne söyleyeyim, buna bir çözüm getirsinler. Şu an yapacak bir şey yok. 6 tane yolcum vardı. Yolcu indirirken 10 kişi birden zorla bindi. Uyardım, inmiyorum dediler" diye konuştu.

Minibüsteki bir yolcu ise, "1 saattir bekliyorum, işe gitmek zorundayım. Gelen almadı, mecbur binmek zorunda kaldım. Seferlerin arttırılması gerekiyor" dedi.

Başka bir denetleme noktasında ekipler tarafından durdurulan bir minibüsten ise 6 fazla yolcu çıktı. Aracın şoförü Kamuran Kars, "Fazla yolcudan dolayı ceza işlem uygulanıyor. Yapacak bir şey yok, yolcular "alacaksın" diyorlar. Biz de alıyoruz. Almayınca da şikayet ediyor yolcular. "İşe gidiyoruz niye almıyorsun" diye tepki gösteriyorlar" diye konuştu.

Her iki minibüse de polis ekipleri tarafından 3 bin 180 TL para cezası uygulandı.

Görüntü Dökümü

--------------

-Trafik ekiplerinden görüntü

-Minibüslerin durdrulması

-İçi yolcu dolu minibüslerden görüntü

-İçerdeki fazla yolcuların indirilmesi

-Yolcular ile röp

-Sürücüler ile röp

-Sürücülere ceza yazılması

-Genel ve detay görüntüler

=================================

4- YENİ NORMAL'İN İLK GÜNÜNDE METROBÜSLERDE YOĞUNLUK

*Cevizlibağ'da toplu taşıma ve trafikte yoğunluk yaşandı.

Koronavirüs tedbirleri kapsamında yaklaşık 3 aydır süren kısıtlamaların bazıları bugün sona eriyor. Normalleşme adımlarının atıldığı ilk gününde Cevizlibağ'da toplu taşıma ve trafikte yoğunluk yaşandı.

Koronavirüs sebebiyle tüm Türkiye'de uygulanan bazı kısıtlamalar bugün sona eriyor. Yaklaşık 3 aydır kapalı olan kafe, restoran ve plajlardaki yasaklar 1 Haziran itibarıyla sona erdirildi. Bu süreçte uzun zamandır evden çalışan vatandaşlar da iş yerlerine gitmeye başladı. Normalleşmenin ilk gününde İstanbul'da hem trafikte hem de toplu ulaşımda yoğunluk yaşandı. Cevizlibağ D-100 Karayolu'nda trafikte uzun araç kuyrukları oluşurken, toplu ulaşımda da yoğunluk yaşandı. Sabah saatlerinde ise trafik yoğunluğu yüzde 35 olarak kaydedildi.

"KALABALIK, BİRBİRİMİZE YAPIŞIK GİDİYORUZ"

Cevizlibağ'da metrobüs kullanan vatandaşlardan Yılmaz Akgün, "Metrobüste dip dibe duruyor herkes. Çok dolu içleri. Koltukların boş olması da bir anlam taşımıyor. Yapacak bir şey yok metrobüs sayısı belli. Bugün çok daha yoğun oldu diğer günlere göre" dedi. Metrobüslerin yoğunluğundan şikayetçi olan başka bir vatandaş da, "Çok kötü durum. Kalabalık, birbirimize yapışık gidiyoruz. Önlemi alınması gerekiyor. Önceki gibi değil. Yaklaşık iki haftadır yoğunluk var" diye konuştu.

Görüntü Dökümü

---------------------

-Metrobüs, tramvay detayı

-Trafikten detaylar

-Vatandaş yoğunluğu

-Vatandaş röportajı

-Genel ve detay

===========================

5 - İSTANBUL'DA "YENİ NORMAL'İN İLK GÜNÜ (1)

İstanbul'da 2 günlük sokağa çıkma yasağı sonrası ve normalleşme sürecinin ilk gününde sabah trafiğinde yoğunluk yaşanıyor.

İstanbul'da hafta sonu uygulanan sokağa çıkma kısıtlaması sonrasında ve normalleşme sürecinin ilk gününde trafik yoğunluğu yaşandı. İşe gitmek için araçlarıyla yola çıkanlar, Haliç Köprüsü'nde ve Anadolu yakasında 15 Temmuz Şehitler Köprüsü istikametinde Altunizade'de trafik yoğunluğu trafik oluşturdu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) trafik yoğunluk haritasına göre, 08.00 itibariyle trafiğin yoğunluğu yüzde 35'e ulaştı.

Görüntü dökümü:

-----------------

-15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nün görüntüsü

-Trafik yoğunluğu

-Bağlantı yollarında yoğunluk

-Haliç Köprüsü'nden detaylar

-Genel ve detay görüntüler

=============================

6- TAKSİM'DE "YENİ NORMAL'İN İLK GÜNÜ

Koronavirüs nedeniyle bir süredir kapalı olan kafe ve restoranlar bugün itibarıyla açıldı. İstanbul'un en kalabalık noktalarından İstiklal Caddesi'nde ise kimi kafe ve restoranlar müşterilerini kabul etmeye başladı.

Koronavirüsün Türkiye'de görülmesinin ardından ilk kapatılan yerlerden biri kafe ve restoranlardı. Yaklaşık 3 aydır sadece paket servis hizmeti veren mekanlar, bugünden itibaren belirli kurallar çerçevesinde açıldı. İstanbul'un en kalabalık noktalarından İstiklal Caddesi'ndeki kimi kafe ve restoranlar müşterilerini kabul etmeye başladı. Öte yandan kafe ve restoranlar haricinde giyim, kozmetik ve diğer mağazaların da bugün itibarıyla dükkanlarını açtığı ve hazırlıklarını sürdürdüğü görüldü.

Yeni normalin ilk gününde İstiklal Caddesi'nde bir kafeye gelen Raşit Özdemir, "Özlemişiz aslında. İstiklal Caddesi, Taksim, Türkiye'nin kalbi. Kahvaltımızı yaptık, çayımızı içtik. Umarım tekrar bu tarz günleri yaşamayız. Hasta sayısı ve iyileşen sayısı arasında önemli bir fark var. Tüm önlemleri almış durumda mekanlar. Ateş ölçerle gelen insanların ateşi ölçülüyor. Sosyal mesafe de korunduğu için herhangi bir sorun olacağını düşünmüyorum" dedi.

Bir vatandaş da "Ben her sabah 8-8.30'da işime gidip geliyorum. Her sabah da burada kahvemi içerim. 2 buçuk aydır gelemiyordum. Bugün geldim kahvemi içtim. En mutlu insan benim" ifadelerini kullandı.

Görüntü Dökümü

-------------------

-İstiklal caddesinden detaylar

-Kafe ve restoranlardan detaylar

-Vatandaş röportajı

-Muhabir anonsu (Elif YAVUZ)

-Genel ve detay

==============================

7 - BEŞİKTAŞ'TA TRAFİK DURMA NOKTASINA GELDİ

Koronavirüsle mücadele kapsamında uygulanan iki günlük sokağa çıkma yasağının ardından haftanın ilk iş gününde İstanbullular sabah saatlerinde işlerine gitmek için yollara çıktı. Özel araç ve servislerin trafiğe çıkmasına alt yapı çalışmaları da eklenince Beşiktaş'ta trafik durma noktasına geldi.

Koronavirüsle mücadele kapsamında İstanbul, İzmir ve Ankara'nın aralarında bulunduğu 14 büyükşehir ve Zonguldak'ta iki gün boyunca sokağa çıkma yasağı getirilmişti. Gece 00.00 itibariyle biten yasağın ardından sabah saatlerinde İstanbullular işlerine gitmek için evlerinden çıkarak yola koyuldu. İki günlük yasağın ardından haftanın ilk iş gününde toplu taşıma kullanan vatandaşlar maske ve eldiven tedbirini sürdürdü.

TRAFİKTEKİ ÖZEL ARAÇ SAYISI ARTTI

Normalleşme sürecinin başlamasıyla vatandaşların işlerine gitmek için daha çok özel araçlarını tercih ettiği görüldü. Bunun yanı sıra servis araçlarının da trafiğe çıkmasıyla trafik yoğunluğu yaşandı. Beşiktaş Meydan'da alt yapı çalışmaları nedeniyle Barbaros Bulvarı üzerinde uzun araç kuyrukları oluştu.

Görüntü Dökümü:

------

Maske takan vatandaşlar

Otobüs duraklarından detay

Özel araçlardan detaylar

Servislerden detaylar

Altyapı çalışmalarından detay

Genel ve detaylar

=============================

8- ADALARA GİRİŞ-ÇIKIŞ KISITLAMASI SONA ERDİ, VATANDAŞLAR ERKENDEN YOLA ÇIKTI

Koronavirüs tedbirleri kapsamında adalara giriş ve çıkışlar 26 Nisan ve 31 Mayıs tarihleri arasında, belirli istisnalar dışında durdurulmuştu. Bugün itibarıyla kısıtlama sona erdi. Vatandaşların, sabahın erken saatlerinden itibaren adalara geçmek için Kadıköy İskelesi'ne geldiği görüldü.

Koronavirüs tedbirleri kapsamında 26 Nisan 2020 Pazar günü saat 24.00 ile 31 Mayıs 2020 Pazar günü saat 24.00 arasında, belirlenen istisnalar dışında adalara giriş ve çıkışlar durdurulmuştu. Kısıtlamanın bugün itibarıyla sona ermesiyle, bir aydır adalara gitmeyi bekleyen vatandaşların sabahın erken saatlerinden itibaren, Kadıköy İskelesi'ne gelerek adalara geçtiği görüldü.

"BİR AYDIR GİDEMİYORDUK"

Bir ay aradan sonra Büyükada'daki evine gitmek için iskeleye gelen Vedat Sarı, "Büyükada'ya gidiyorum, evim var orada. Bir aydır gidemiyordum. Bugün gitmeye başlayacağız inşallah. Maalesef 1 ay gidemedik ama bugüne kısmetmiş. İnşallah yine bir kısıtlama olmazsa devamlı gitmeyi düşünüyorum. Ben hafta sonlarını orada geçiriyorum" şeklinde konuştu.

"YOĞUNLUK OLUR DİYE ERKENDEN YOLA ÇIKTIM"

Kısıtlama kalkınca adalara geçmek için erkenden yola çıktığını söyleyen Mahmut Kaya ise, "Adayı özledik. Sürekli gidip geliyorduk. Bu kısıtlamalardan dolayı gidemedik ama bugün artık gitmek istiyoruz. Yasağın kalkması iyi oldu. 45 senedir oradayız, sürekli orada kalıyorduk. Üç senedir kışları burada, yazları orada geçiriyorduk. Bugün yasak kalkınca yoğunluk olur diye erkenden kalkıp yola çıktım" ifadelerini kullandı.

Görüntü Dökümü

-------------

-Kadıköy-Adalar vapur iskelesi

-Vapur bekleyenler

-Vapur'a binenler

-Vatandaşlar ile röp.

-Muhabir anonsu(Beyza Nur Güler)

-Genel ve detay

========================

9- BAĞCILAR'DA HAFİF TİCARİ ARAÇLARDAN "DOUBLE EKRAN" ÇALAN 2 KARDEŞ KAMERADA

Bağcılar'da 6 hafif ticari araçtan hırsızlık yapan şüpheliler polis ekiplerinin 25 işyerinin güvenlik kamerasını incelemesiyle tespit edilerek yakalandı. Gözaltına alınan 2 şüphelinin kardeş olduğu belirlenirken, Bağcılar'da hırsızlık yapmak için otomobil ile gezdikleri anlar güvenlik kamerasına yansıdı.

Bağcılar'da 6 farklı kişinin 20 Mayıs günü hafif ticari araçlarındaki "double ekran" olarak bilinen cihazlarının çalındığı ihbarı üzerine polis ekipleri harekete geçti. Polis, cihazların çalındığı adreslerin çevresindeki 25 işyerinin güvenlik kamerasını inceledi. Yapılan incelemelerde 2 şüphelinin otomobil ile gezerek 20 Mayıs günü sabaha karşı saat 04.00 ile 07.00 saatleri arasında 6 farklı araçtan hırsızlık yaptığını belirledi. Şüphelilerin kullandığı otomobilin plakasını tespit eden polis, şüphelilerin Muhammer K. (42) ve kardeşi Mümtaz K. (40) olduğunu belirledi. Şüpheliler cumartesi günü Bağcılar Merkez Mahallesinde yakalandı.

Bağcılar İlçe Emniyet Müdürlüğü'ndeki işlemlerinin ardından "otodan hırsızlık" suçlamasıyla adliyeye sevk edilen şüphelilerden Mümtaz K. adli kontrol şartıyla serbest kalırken, Muhammer K. çıkartıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi. Güvenlik kamerasına yansıyan görüntülerde ise şüphelilerin beyaz bir otomobil ile dolaştıkları, birisinin otomobilden inerek hafif ticari araçlardaki cihazları çalmaya gittiği diğerinin ise araç ile birlikte sokak başında onu beklediği görülüyor.

Görüntü dökümü:

----------------------

- Şüphelilerin otomobil ile gezmesi

- Şüphelilerin adliyeye sevk edilmesi

=========================

10- (ÖZEL) DİLEK HEMŞİRENİN CENAZESİ HASTANEDEN ALINDI

Koronavirüse yakalanan ve tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden hemşire Dilek Akçabelen'in cenazesi hastaneden alındı.

Koronavirüse yakalanan ve 34 haftalık bebeği sezeryanla alınan hemşire Dilek Akçabelen tedavi gördüğü hastanede dün hayatını kaybetti. Sabah saatlerinde Akçabelen'in cenazesi yakınları tarafından hastaneden alınarak Arnavutköy Mezarlıklar Müdürlüğü Gasilhanesi'ne götürüldü. İkindi vakti burada kılınacak olan cenaze namazının ardından Akçabelen'in cenazesi Kayabaşı Mezarlığı'na defnedilecek.

Görüntü Dökümü

------------------

-Cenazenin hastaneden çıkarılışı

-Genel ve Detaylar

=========================

11 - KAPALIÇARŞI'DA ESNAF SON HAZIRLIKLARINI TAMAMLADI

Koronavirüs nedeniyle bir süredir kapalı olan Kapalıçarşı, bugün kapılarını açıyor. Açılış töreni öncesi esnaf çarşıya gelerek son hazırlıklarını tamamladı.

Koronavirüs önlemleri kapsamında 24 Mart'ta müşteri giriş çıkışına tamamen kapatılan Kapalıçarşı, bugün yeniden açılıyor. Çarşının açılışı, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya ve Fatih Belediye Başkanı Ergün Turan'ın katılımıyla saat 10.00'da gerçekleşecek. Açılış öncesi dükkanlarına gelen esnaf heyecanlı olduğunu belirtirken, bazıları bugün kalabalığın az olacağını bazıları ise çok olacağı söylüyor.

"MERAK İÇİN GELENLER OLUR AMA FAZLA KALABALIK OLMAZ"

Kapalıçarşı'da kuyumcu olan Samet Zor, "İyi oldu açılması, ufak ufak normalleşmeye başlaması. Kapalıçarşı'da kuyumcuyum ben. Geçen süreçte herhangi bir problem olmadı. Yine işimize maskeli, eldivenli bir şekilde devam ettik" dedi.

Kuyumcu Serkan Çağman ise, "Çok mutluyuz, yaklaşık 2 buçuk aydır çarşı kapalı, hiçbir şekilde gelmedik. İşimiz gücümüz yarım kaldı. İnşallah tekrar böyle bir şey yaşamayız, mutluyuz. Bugün mutlaka kalabalık olur" diye konuştu.

Kuyumcu Özcan Şemiloğlu, "Vallahi çok heyecanlıyız, 2 buçuk aydır hep evdeydik zaten. Birkaç defa dışarı çıktık, o da kontrollü şekilde. 2 buçuk aydan sonra ilk defa çarşıya geliyoruz ama yine dikkat edeceğiz, maskelerimizi takacağız, dezenfektan kullanacağız. Bugün herkes temizliğe gelir. Merak için gelenler olur ama fazla kalabalık olmaz. Uçak seferleri açıldıktan sonra başlar kalabalık. Müşteri az olur, ancak dövizcilerde iş olur" dedi.

ESNAFIN SON HAZIRLIKLAR

Dükkanlarına giren esnaf da son hazırlıklarını tamamladı. Kuyumcu dükkanlarında altınlar parlatılıp vitrinlere dizildi, baharat dükkanlarında da boş raflar yeniden dolduruldu. Süs eşyalarının dizildiği raflar ise çarşının renkli görüntülerini yeniden ortaya çıkardı. Çarşının sokaklarında esnafın oluşturduğu kalabalık dikkat çekti.

Görüntü Dökümü

-------------------

- Nuriosmaniye Kapısından görüntüler

- Esnaf ile röportaj

- Çarşının çevresinden görüntüler

- Çarşının içinden görüntüler

- Dükkanların son hazırlıkları

- Genel ve detaylar

DHA

HABERE YORUM KAT