’Devletin ve dolandırıcının hiç mi suçu yok?’

’Devletin ve dolandırıcının hiç mi suçu yok?’

CHP’li Çakırözer, sahte emeklilik faturasının sadece gurbetçiye kesilmesine tepki gösterdi.

ANKARA – CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun emeklilik vaadi ile dolandırılıp  Türkiye’de çalışmış gibi gösterilerek emekli edilen yüzbinlerce gurbetçiyi cezalandırmasına tepki gösterdi. Milyarlarca dolar zarara uğradığı için usulsüz emeklilikleri iptal eden SGK’nin yıllar içinde ödediği emekli maaşları ve ikramiyeleri gurbetçilerden tahsil ettiğini anımsatan Çakırözer, bir suçun cezasının mağdura değil, suçu işleyene kesilmesi gerektiğini dile getirdi.

“Dolandırıcılar hem devleti, hem gurbetçiyi dolandırıyor"

Çakırözer, “Dolandırıcılar hem devleti, hem gurbetçiyi dolandırıyor. Ama devlet, cezayı dolandırıcıya değil gurbetçiye kesiyor. Dolandırılan gurbetçi adeta ‘niye dolandırıldın’ diye cezalandırılıyor. Bu insanlar paravan şirketler üzerinden dolandırılırken devlet neredeydi? Borçlanarak emekli edilen gurbetçinin paraları alınırken niye kimsenin sesi çıkmadı? Gurbetçilerin emeklilik hayalleri ekonomik krizde nimet olarak görülüp istismar mı edildi? Önce dolandırıcılar bulunup cezalandırılmalı daha sonra sorumluluğu olan kamu görevlilerinden hesap sorulmalı. Meclis SGK’deki bu usulsüzlüğü araştırmalı” dedi.

Gurbetçilerin Türkiye’de kurulan paravan şirketlerde çalışıyormuş gibi gösterildiğini belirten Çakırözer, “Gurbetçilerimiz 100 binlerce lira para ile sahte yollardan emekli edildi. Milyarlarca dolar zarara uğrayan ve emeklilikleri iptal eden SGK, şimdi emeklilik maaşları ve ikramiyelerini geriye dönük olarak yine gurbetçilerden faiziyle istiyor” dedi.

Çakırözer, skandala TBMM Genel Kurulu’nda tepki gösterdi.

Gurbetçiye neden dolandırıldın cezası 

Gurbetçilerin emekliliklerinin Meclis’te kabul edilen bir yasa ile zorlaştırıldığını anımsatan Çakırözer, “Emeklilik için ödedikleri prim iki kat arttırıldı ancak aldığı maaş düşürürdü. SSK emeklisi olabiliyorlardı, Bağ Kur’dan emekli edildiler. O zaman bu yasanın Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırı olduğunu, insani ve ahlaki olmadığını dile getirdik. ‘Gurbetçilere üvey evlat muamelesi yapmayın’ dedik. Ama dinletemedik. Şimdi de dolandırılan gurbetçimize adeta ‘neden dolandırıldın’ cezası kesiliyor” ifadelerini kullandı.

"20 bin avro borçlanan gurbetçiye, 80 bin TL ceza kesildi"

Yaşanan büyük sorunda mağdur örneklerinin çok olduğunu dile getiren Çakırözer, “Borçlanarak Türkiye’den emekli olan Zonguldaklı bir gurbetçi, Türkiye’deki kanunları bilmediğini ifade ediyor. Firma kendi işyerinde çalıştırıp, sigortalı yapıyor, 20 bin avro üzerinde borçlanarak emekli oluyor. Mart 2016’dan itibaren emekli emekli maaşı alıyor. Ancak SGK, ‘yersiz ödeme’ gerekçesiyle 80 bin TL borçlandırıyor. ‘SGK beni o belgelere göre emekli etti. Benim ne suçum var’ diyor” dedi. 

"Suçun cezası suçu işleyene değil de suçtan mağdur olana kesiliyor"

Gurbetçilerin büyük hayal kırıklıklarına uğratıldığını ifade eden Çakırözer, “Dolandırıcılar hem devleti, hem vatandaşı dolandırıyor. Ama devlet, cezayı dolandırıcıya değil vatandaşa kesiyor. Bu kabul edilemez. Hangi suçun cezası suçu işleyene değil de suçtan mağdur olana kesiliyor. Haklarında hem dava açılıyor hem de bugüne kadar yapılan ödemeleri faizi bile isteniyor. SGK’nin bu dolandırıcılığın faturasını geriye dönük olarak gurbetçilerden kesmekten vazgeçmesi şart.  Bu insanlar paravan şirketler üzerinden dolandırılırken devlet neredeydi? Borçlanarak emekli edilen gurbetçinin paraları alınırken niye kimsenin sesi çıkmadı? Gurbetçilerin emeklilik hayalleri ekonomik krizde nimet olarak görülüp istismar mı edildi? Önce dolandırıcılar bulunup cezalandırılmalı daha sonra sorumluluğu olan kamu görevlilerinden

Çakırözer, soru önergesi hazırladı

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un yanıtlaması istemiyle hazırladığı soru önergesi hazırlayan Çakırözer, şu sorulara yanıt aradı:

  • Sosyal Güvenlik Kurumu, Türkiye’de çalışıyor gösterilerek dolandırılan kaç kişi tespit etmiştir?
  • Bu kişilerin yaşadıkları ülkelere göre dağlımı nedir?
  • Bu kişiler Türkiye’de hangi şirketlerde kaç gün çalıştı gösterilmiştir?
  • SGK’nin bu şekilde uğradığı toplam zararın yıllara göre dağılımı nedir?
  • Bu zararın tahsili için kaç kişiden yıllara göre kaç TL tahsilat yapılmıştır?
  • Sahte emeklilik işlemi ile ilgili olarak özellikle kurum içinde idari bir inceleme/soruşturma başlatılmış mıdır?
  • Başlatıldıysa soruşturmadan hangi sonuçlara ulaşılmıştır?
  • Soruşturma sonucunda hangi kamu görevlileri hakkında hangi işlemler yürütülmüştür?
  • Haklarında idari işlem başlatılan kişiler hakkında adli bir işlem yapılmış mıdır?

 

HABERE YORUM KAT