Dev mobilya üreticisi hakkında ciddi suçlama: Ikea Avrupa'nın en eski ormanlarını yok ediyor

Dev mobilya üreticisi hakkında ciddi suçlama: Ikea Avrupa'nın en eski ormanlarını yok ediyor

Greenpeace'in yaptığı bir araştırmaya göre, popüler Ikea mobilyalarının ahşaplarının Romanya'nın Karpat Dağları'ndaki koruma altındaki ilkel ormanlardan getiriyor. Ikea iddiaların araştırılacağını söyledi.

Çevre örgütü Greenpeace, Ikea'yı mobilya üretimi için Romanya'daki ilkel ormanların yok edilmesine karışmakla suçluyor. Sivil toplum örgütünün araştırmasına göre, Karpat Dağları'ndaki ilkel ormanlar da dahil olmak üzere eski ormanlardan elde edilen odunlar, İsveçli şirketin mobilya üretimi için kesiliyor.

Ikea için çalışan bazı dış üreticilerin, bazı sandalyeler ve karyolalar gibi mobilyalar için de bu değerli ormanlardan odun kullandıkları söyleniyor.

İLKEL ORMANLAR YOK EDİLİYOR

Greenpeace'e göre, aralarında Almanya'nın da bulunduğu 13 ülkedeki mobilya mağazalarında bu tedarikçilerden gelen 30 ürün bulundu. Greenpeace orman uzmanı Gesche Jürgens "Ikea mobilya için Avrupa'daki son ilkel ormanları yok etmemeli" dedi.

Ikea, iddiaları çok ciddiye aldığını açıkladı. Şirket soruşturma üzerine yaptığı açıklamada "Yasadışı kereste ve sorumsuz ormancılık uygulamalarının Ikea değer zincirinde yeri yoktur" dedi.

"Buna ilişkin her türlü kanıtı derhal araştırıyoruz. Usulsüzlük tespit etmemiz halinde, iş ilişkilerinin sona erdirilmesi de dahil olmak üzere derhal harekete geçiyoruz." diyerek ekledi.

NEREDEYSE YARISI YOK EDİLDİ

Greenpeace'e göre Karpat Dağları kahverengi ayılar, kurtlar, çengel boynuzlu dağ keçisi, vaşak ve korunmaya değer birçok bitkinin önemli popülasyonlarına ev sahipliği yapıyor.

Romanya'nın Karpat ormanlarının sadece yüzde 2,4'ünün şu anda ormansızlaşmaya karşı korunduğu belirtildi. Geçtiğimiz 20 yıl içinde Romanya, ağaç kesimi nedeniyle ilkel ormanlarının tahminen yarısını kaybetti.

Greenpeace'e göre eski ormanlarda ağaç kesimini yasaklamak AB'nin görevidir. Ancak şirketlerin de sorumluluğu var. Jürgens, "Ikea sürdürülebilir olduğunu iddia ediyor, ancak şu anda Karpatlar'daki zayıf doğa korumadan büyük ölçüde faydalanıyor" dedi.

ARTI49

HABERE YORUM KAT