Daralma bitmiyor: Avrupa ekonomileri 75 yılın en büyük şokunda

Daralma bitmiyor: Avrupa ekonomileri 75 yılın en büyük şokunda
Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınının yayılmasını önlemek için kamusal kısıtlamaların getirildiği bu yılın ikinci çeyreğinde Avrupa ekonomileri rekor daralma yaşadı.

Geçen yıldan devralınan küresel ticarete yönelik endişeler ve belirsizlikler koronavirüsle birleşince, yaşlı kıta çok ağır bir krizin içinde kalakaldı. Özellikle geçen yıldan devreden Brexit ve dünya ekonomisindeki yavaşlama nedeniyle istenilen toparlanmayı yakalayamayan Avrupa’da bu sorunların üzerine koronavirüs salgını da bindi ve ekonomiler ikinci çeyrekte önemli ölçüde küçüldü.

Covid-19 önlemleri kapsamında getirilen sokağa çıkma kısıtlamaları ve işletmelerin geçici olarak kapatılması gibi önlemler, Avrupa ülkelerinde gayri safi yurtiçi hasılaların (GSYİH) derin bir küçülme yaşamasına neden oldu.

Avrupa İstatistik Ofisi’nden (Eurostat) derlenen verilere göre, zincirlenmiş hacim endeksi ve takvim etkisinden arındırılmış GSYİH, yılın ikinci çeyreğinde 2019’un aynı dönemine kıyasla 27 üyeli AB ve 19 üyeli Avro Bölgesi’nde sırasıyla yüzde 15 ve yüzde 14,1 küçüldü.

Söz konusu dönemde neredeyse tüm Avrupa ülkelerinin ekonomisi daralırken, en fazla küçülme yüzde 22,1 ile İspanya ve yüzde 19 ile Fransa’da oldu. GSYİH, İtalya’da yüzde 17,3 ve Portekiz’de de yüzde 16,3 azaldı.

KÜÇÜK LİTVANYA EN AZ KÜÇÜLDÜ 

Avrupa’nın en büyük ekonomisi olan Almanya da daralan ekonomiler arasında yer aldı. Ülke GSYİH’sı, ikinci çeyrekte yüzde 11,7 düşüş kaydetti.

Yılın ikinci çeyreğinde Belçika yüzde 14,5, Macaristan yüzde 13,5, Avusturya yüzde 13,3,  Romanya yüzde 10,5 ve Polonya yüzde 7,9 küçüldü.

Avrupa ülkeleri arasında krizden en az etkilenen ülke ise ikinci çeyrekte ekonomisi yüzde 3,7 daralan Litvanya oldu.

ÜÇÜNCÜ ÇEYREKTE TOPARLANMA 

Ekonomistler, salgına yönelik kısıtlamaların gevşetilmesiyle birçok ekonomik faaliyetin yasal olarak yeniden başlaması sonucu Avrupa ekonomilerinde üçüncü çeyrekte önemli bir toparlanma öngörüyor.

Son haftalarda avronun dolar karşısında değer kazanarak 2 yılın en yüksek seviyesine yükselmesi dikkati çekerken, uzmanlar, Avro Bölgesi’nde ülkelerin borçlanma maliyetlerinin şu ana kadar ECB’nin agresif devlet tahvili alımlarıyla kontrol altında tutulduğunu vurguluyor. Ancak aynı uzmanlar, bu desteğin geçici olduğu konusunda da uyarılarda bulunuyor.

75 YILIN EN BÜYÜK ŞOKU

Brüksel’in önemli düşünce kuruluşlarından Bruegel’in başkanı Guntram Wolff, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Avrupa ekonomilerinin, İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana en büyük şoku yaşadığını söyledi.

Avrupa’da GSYH’lerde büyük bir düşüş yaşandığını aktaran Wolff, “hükümetlerin siyasi tepkisi bu kadar güçlü olmasaydı, düşüşün çok daha fazla olabileceği” görüşünü savundu.

Wolff, Avrupa ekonomisinin iki büyük sorunu olduğunu belirterek, “Birincisi, Avrupa’da bir yandan salgının (Covid-19) daha da yayılmasına ilişkin büyük belirsizlik var. Diğeri de Avrupa ekonomileri çok açık ve küresel değer zincirlerine iyi entegre olmuş durumda. Ticaret ortaklarımız salgının çeşitli aşamalarında olduğundan Avrupa ekonomileri, küresel ticaretteki düşüşten daha fazla zarar görebilir” ifadelerini kullandı.

+49 – BERLİN

FOTO: A.A.