Danıştay yasağı: Polis Paris’teki gösterilerde “drone” kullanamayacak

Danıştay yasağı: Polis Paris’teki gösterilerde “drone” kullanamayacak

Fransa’da Danıştay, polisin başkent Paris’te halka açık alanlarda gösterileri izlemek için insansız hava araçlarını kullanmasına yasak getirdi

Danıştay, Paris Polis Müdürü Didier Lallement’dan kamuya ait yollarda düzenlenen protestolara katılanların izlenmesi için “drone” ve benzeri insansız hava aracı kullanımına ivedilikle son vermesini istedi.

İnsansız hava araçlarıyla gözetim yapılmasının ancak yetkilendirecek ve kullanım koşullarını belirleyecek bir yasayla yapılabileceğini bildiren Danıştay, aksi takdirde gözetimlerin meşruluğu konusunda ciddi şüphe olacağını kaydetti.

La Quadrature du Net (LQDN) örgütü, güvenlik güçlerinin gösterileri izlemek için insansız hava aracı kullanmasını Danıştay’a götürmüştü. Danıştay, geçen mayıs ayında, kentin karantina sırasında izlenmesinde insansız hava araçları kullanılmasını yasaklamıştı.

Ulusal Meclis’te kabul edilen ve senatonun onayına sunulması beklenen güvenlik yasa tasarısının 22’nci maddesi polislerin ve jandarmanın gösterileri izlemek için insansız hava araçları kullanmasını düzenliyor.

Tasarı, polisin kamusal alanda çekilmiş görüntüleri kullanma yetkisi genişletirken, gösterilerde helikopter ya da insansız hava araçlarının çektiği videoların yayınlanmasına da olanak veriyor. Tasarıya göre, bu görüntüler 30 gün ya da soruşturma söz konusu olursa daha uzun süre saklanabiliyor. 

İnsan hakları ihlalleri içerdiği gerekçesiyle uluslararası toplum ve Birleşmiş Milletlerin tepkisini çeken tasarının bazı maddelerini hükümet geri adım atarak yeniden düzenleyeceğini açıklamıştı.

+49 – PARİS

FOTO: A.A.

HABERE YORUM KAT