Danimarka’da psikolojik rahatsızlığı olan Türk sınır dışı edildi

Danimarka’da psikolojik rahatsızlığı olan Türk sınır dışı edildi

Danimarka, psikolojik rahatsızlığı olup suç işleyen Türk’ü sınır dışı ederek, Avrupa Adalet Divanı kararına göre özel yaşama hakkını ihlal etti.

Danimarka’da insan haklarını ihlal ettiği gerekçesiyle bir dava görülüyor. Psikolojik rahatsızlığı olan bir suçluyu Türkiye’ye sınır dışı ettiler.

Dava aracılığıyla Danimarka, Strazburg'daki Avrupa Adalet Divanı'na hesap vermek zorunda kaldı ve özel yaşama hakkını ihlal etmekle suçlanıyor. Ülke, 20.000 Euro’luk bir para cezasına çarptırıldı.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Salı günü Strasbourg'da davaya yönelik bir açıklama yaptı ve Danimarka Mahkemelerinin karar verirken failin bireysel durumunu yeterince dikkate almadığına karar verdi. Buna ek olarak, adamın ülkeye yeniden girişi, mahkemenin en yetkili merci tarafından yasaklandı.

20.000 Euro para cezası

Sınır dışı edilen adam altı yaşındayken ailesiyle birlikte Türkiye’den Danimarka’ya geldi. Daha sonra psikolojik hastalıklarının da tetiklemesiyle başka faillerle birlikte ciddi bir şiddet eylemi gerçekleştirdi ve eylemin sonucunda kurban öldü. Bu olayın sonunda adam ülkeden sınır dışı edildi.

Fail, mahkemede tüm sosyal çevresinin Danimarka'da olduğunu iddia etti. Ayrıca Türkçe bilmediğini ve psikolojik rahatsızlığının Türkiye’de uygun bir şekilde tedavi edilmediğini söyledi. Mahkemede kişisel yaşam hakkının ihlalinin yanı sıra insanlık dışı muamele görmesinden de şikâyet etti.

Mahkemenin sonucunda Danimarka’nın, dava masrafları için Adama 20.000 Euro ödemesi kararlaştırıldı.

Artı49 Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT