Covid-19'un yeni bir etkisi daha keşfedildi

Covid-19'un yeni bir etkisi daha keşfedildi

İngiltere'de bilim insanları, koronavirüs geçiren kişilerin IQ seviyelerinde düşüş olabildiğini keşfetti.

Koronavirüs enfeksiyonunun yorgunluk ve konsantrasyon bozukluğu gibi bilinen etkilerine ek olarak, yeni bir araştırma enfeksiyonun IQ seviyelerini de düşürebileceğini ortaya koydu. Imperial College London’daki bilim insanları tarafından yapılan çalışma, koronavirüs geçiren kişilerin "bilişsel testlerde daha düşük performans" gösterdiğini buldu.

BİR SENE SONRA BİLE SÜREBİLİYOR

Araştırma 110 bin yetişkinin katıldığı online testlerle gerçekleştirildi ve sonuçlar, enfekte olmuş ve olmamış kişiler arasında bilişsel performans farklılıklarının bir yıl sonra bile ölçülebilir olduğunu gösterdi. Enfekte kişiler yaklaşık üç IQ puanı kadar daha düşük skorlar aldı, uzun süreli Covid hastaları ise altı puan kadar düşük skorlarla etkilendi.

GENELLİKLE GEÇİCİ BİR ETKİ

Bilim insanları enfeksiyonun beyin üzerindeki etkilerinin özellikle pandeminin erken dönemlerinde daha şiddetli olduğunu ve uzun süreli hastalık ile hastanede yatışın zeka üzerinde en büyük etkiye sahip olduğunu belirtiyorlar. Ancak araştırmacılar, IQ’daki azalmanın genellikle geçici olduğunu ve zamanla iyileşme gösterdiğini, özellikle Omikron varyantı ile durumun önemli ölçüde iyileştiğini vurguluyorlar.

DEMANS RİSKİNİ ARTIRABİLİR

Yine de Uzun Kovid’in yaygınlığının eğitim ve iş performansı gibi alanlarda olumsuz etkilere yol açabileceği ve demans riskini artırabileceği konusunda uyarılarda bulunuluyor. Bu bulgular daha fazla araştırma gerektiren önemli bir sağlık meselesini işaret ediyor.

ARTI49

HABERE YORUM KAT