''Corona virüsü aşısının patentini paylaşın'' çağrısına olumsuz yanıt

''Corona virüsü aşısının patentini paylaşın'' çağrısına olumsuz yanıt

Dünya Ticaret Örgütü'ne üye varlıklı ve gelişmiş ülkeler, gelişmekte olan 80'den fazla ülkenin "corona virüsü aşısının daha hızlı yapılması için patent haklarını herkese açın" talebine olumsuz yanıt verdi.

Dünya çapında 118 milyondan fazla insana bulaşan ve 2.6 milyondan fazla insanın ölümüne sebep olan corona virüsü salgınına karşı mücadelede insanlık adına utanç verici bir gelişme yaşandı…

164 ülkenin üyesi olduğu ve hükümetlerarası bir kurum olarak 1995’te kurulan Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ- World Trade Organization) üyesi ülkeler corona virüsü aşısı ile ilgili skandal bir karara imza attı.

Aşının özellikle az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde yaygınlaşması için ülkelerin talebine DTÖ’ye üye olan varlıklı ve gelişmiş ülkeler veto  kararı verdi. Birçoğu batılı olan bu ülkeler ağız birliği etmişçesine gelişmekte olan 80’den fazla ülkenin, “Corona virüsü aşısının patentlerini kaldırın ve Covid-19 aşısı yoksul ülkelerde de üretilip yaygınlaşabilsin” çağrısına olumsuz yanıt verdi.

''YENİDEN REDDEDİLDİ''

Dünya Ticaret Örgütü’nde ilk olarak Ekim ayında gündeme gelen bu konuda dün sekizinci kez toplanıldı. DTÖ’nün Ticaretle İlgili Fikri Mülkiyet Konseyi 3 saati aşkın bir toplantı gerçekleştirse de bu talep yeniden reddedildi.

DTÖ’nün corona virüsü aşısının fikri mülkiyet haklarını ve patentini onaylaması için 164 üye ülkeden onay alması gerekiyor.

KAYNAK: SÖZCÜ
FOTOĞRAF: UNSPLASH

HABERE YORUM KAT