Çöken turizmin eski kartalı kendini toparlamaya çalışıyor: Tui, kamu desteğiyle ayakta

Çöken turizmin eski kartalı kendini toparlamaya çalışıyor: Tui, kamu desteğiyle ayakta

Dünya devlerinden Tui, korona krizinde yaşanan ekonomik çöküşü aşmak için devlet yardımı alıyor. Ünlü turizm şirketi yılın ikinci çeyreğinde normal cirosunun yüzde 98,5'ini yitirmişti. Talep üçüncü çeyrekte sıçradı ve umut verdi.

Turizm devi Tui, koronavirüs nedeniyle çöken sektörlerin başında gelen turizmde, bu dönemi batmadan geçirmeye çalışıyor. Bunu da ancak kamu desteğiyle yapabiliyor. 

Sektörün küresel ölçekte aldığı korona darbesi, Tui bilançosuna ikinci çeyrekte 1,4 milyar avroluk bir zararla yansıdı. Dev şirket normal cirosunun yüzde 98,5'ini yitirdi ve sadece 72 milyon avroluk iş yapabildi. Bu tutarın işletme giderlerini bile karşılamadığı biliniyor. Tui Yönetim Kurulu Başkanı Friedrich Peter Joussen, yaptığı bir açıklamada, içinde bulunduğumuz üçüncü çeyrekte bu maliyetin karşılanabileceğini, çünkü sunulan hizmetlere rağbetin büyük olduğunu söyledi. 

Tui, geçen yıla göre, fiyatlarını yüzde 10 oranında düşürdü. Tui'nin arz paketinde bulunan hizmetlerin yüzde 89'unun satın alındığı bildiren Tui Yönetim Kurulu Başkanı Joussen'e göre, kötü dönem geride kaldı. 

Bu arada kamu desteğinin de devam edeceği anlaşıldı. Şirketten yapılan açıklamaya göre, kamuya ait KfW kalkınma bankasından alınan mevcut kredi 1,05 milyar avro daha arttırılacak. Tui, daha önce 1,8 milyar avroluk ilk yardım kredisinden yararlanmıştı.

Berlin ve Hannover’de iki merkezi bulunan Tui’nin 2019 yılı rakamlarına göre 71 binden fazla çalışanı, 21 milyondan fazla müşterisi, 150 uçak, 411 otel, 18 yolcu gemisi ile Avrupa’nın en büyük turizm şirketi ve Türkiye pazarında da söz sahibi. Bu rakamların korona dönemi ve sonrasında değişebileceği bildiriliyor.

+49-BERLİN

FOTO: Julian Stratenschulte / DPA

HABERE YORUM KAT