Çöken sektörden Türk manzaraları: Gastronom Zeynel Ağır’a darbe üstüne darbe

Çöken sektörden Türk manzaraları: Gastronom Zeynel Ağır’a darbe üstüne darbe

İşlettiği büfenin sözleşmesini uzatmayıp bir de yıkım kararı çıkarttıran Villingen Schwenningen Belediyesi’ne karşı Zeynel Ağır’ın eli güçlü görünmüyor. Korona günlerindeki perişanlığa yıkım masrafları da ekleniyor.

Koronavirüsten en ağır darbeyi alan gastronomide yoğun bir istihdam yaşayan Türk toplumu, çeşitli düzeyde “ek darbeler” almayı sürdürüyor.

Uzun yıllardan bu yana Brigach yerleşim merkezinin girişinde gastronom Zeynel Ağır tarafından başarıyla hizmet veren belediyeye ait Paradise Pizza Kebap Brigach Büfesi önce kapatıldı şimdi ise yıkılacak. İşyerini kaybettiği için borç batağına saplanan Zeynel Ağır yıkım masraflarını ödemekle karşı karşıya.

Tren istasyonu ve Niederer Straße arasındaki Paradiesgasse sokağında yıllarca pizza ve kebap büfesi işleten Zeynel Ağır, belediyeden gelen bir mektupla 2018 yılında kepenkleri kapatmak zorunda kaldı. Tam iki yıldan bu yana büfenin terasını yabani otlar sardı, dondurucu dolapları sokaktan geçenlerin attığı çöplerle doldu.

“NE İSTEDİLERSE YAPTIM BENİ ORTADA BIRAKTILAR”

Gazetemize konuşan Zeynel Ağır, söz konusu işyerine ciddi meblağda yatırım yaptığını, söz verilmesine rağmen 2018 yılında sözleşmesinin uzatılmadığını sadece işyerinin değil tüm ailenin büyük mağduriyet içinde olduğunu dile getirdi.

Villingen Belediyesi’nden kendisine yapılan açıklamada Brigach bölgesinin şehir planlama çalışmaları çerçevesinde park alanına dönüştürüldüğünü ve işyerinin de bu konsepte uygun dönüştürülmesi için şartlar öne sürüldüğünü anlatan gastronom Ağır, özetle şunları söyledi:

2.jpg

“Bana ne dendiyse, ne talep ettilerse hepsini yerine getirmeye çalıştım. Ben yaptıkça hep farklı bir şart öne sürdüler. Bu süreçte elbette her şeyi cebimden ödedim. En sonunda binanın yıkılmasına karar verdiler. Madem yıkacaklardı neden beni bu kadar uğraştırdılar ve bir sürü masrafa soktular? Zararım büyük. Büfeyi almak için 95 bin avro ödedim. Restorasyon için 40 bin avro harcadım.  Hem zaman hem para kaybettim. Şimdi de haksız şekilde yıkım masrafları olan 40 bin avroyu benden istiyorlar. Çoluk çocuk korona günlerinde kara kışta parasız kaldık. Evde sıcak su bile yok. Kaloriferler yanmıyor.”

KARAR 19 OCAK’TA AÇIKLANACAK

Öte yandan Villingen Belediye Meclisi’nin Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) Meclis Grubu Brigach Büfesi’nin 2018’de sona eren sözleşmesinin uzatılması için destek vermişti.

Ancak sözleşme uzatılmadı. Ardından Villingen Schwenningen Belediyesi Zeynel Ağır’a dava açtı. Davanın en kritik noktası ise Zeynel Ağır’ın zamanında sözleşmenin sona ermesi durumunda yıkımı üstleneceğine dair bir belgeyi imzalamış olması. Ancak belediye o dönemde Zeynel Ağır’a sözleşmenin uzatılacağına dair vaatlerde bulunmuştu.

Öte yandan belediye, mahkemede Zeynel Ağır’a uzlaşması durumunda yıkım masraflarını üstlenmeyi kabul edecekleri yönünde öneri getirdi.  Konstanz Eyalet Mahkemesi yargıcı da uzlaşma teklifini kabul etmesi için Ağır’a çağrıda bulundu. Yargıç, kararın 19 Ocak’ta verileceğini,  o tarihe kadar Zeynel Ağır’ın sükûnet içinde teklifi değerlendirmesi çağrısında bulundu. Ancak belediye tarafından oyuna getirildiğini söyleyen Zeynel Ağır teklifi reddetti. Şimdi Ağır’ı 40 bin avroya yakın yıkım masrafları bekliyor.

“BÜYÜKLERİMDEN YARDIM BEKLİYORUM”

Olayın peşini bırakmayacağını belirten Zeynel Ağır, “Hak mücadelesinde elbette hem STK’lardan hem de büyüklerimizden destek bekliyorum” dedi.

Zeynel Ağır’ın avukatı Hans Joachim Bauerle de belediyenin verdiği sözü tutmadığını ve vaatlerini yerine getirmediğini söyledi.

+49 – VİLLİNGEN SCHWENİNGEN

KAPAK FOTO: Temsili -  Kris Atomic on Unsplash

HABERE YORUM KAT