Çocuklara cinsel şiddete çok daha sert cezalar geliyor

Çocuklara cinsel şiddete çok daha sert cezalar geliyor

Çocuklara yönelik bir dizi ciddi cinsel şiddet vakasının ortaya çıkmasının ardından konuyla ilgili tartışmalar da yeniden alevledi. Federal hükümet çocuk tacizcilerini daha sert şekilde cezalandırmak için düğmeye bastı.

Federal hükümet, çocuklara yönelik cinsel şiddetle mücadele amaçlı bir tasarıyı onayladı. Adalet Bakanı Christine Lambrecht tarafından hazırlanan taslak daha sert cezaları, daha etkili cezai kovuşturmayı ve iyileştirilmiş önlemleri kapsıyor. Konuya ilişkin bir açıklama yapan Lambrecht, “Bu korkunç olaylarla tüm gücümüzle mücadele etmek ve çocukları daha iyi korumak için kapsamlı bir paket hazırladık” dedi.

Söz konusu yasa tasarısı  halihazırda hafif cezalar verilen çocuk pornografisi yayanlara en az bir yıl hapis cezasını öngörüyor. Çocuğa yönelik cinsel şiddet olaylarında ise 10 yıl yerine hapis cezaları 15 yıla kadar yükseltilecek.

Sosyal Demokrat Partli (SPD) Adalet Bakanı Christine Lambrecht başlangıçta Hıristiyan Demokrat ve Hıristiyan Sosyal Birlik (CDU/CSU) partilerinin cezaların sertleştirilmesi yönündeki taleplerini redderek denetçiler için daha iyi ekipman çağrısında bulunmuştu, ancak sert ve ısrarlı eleştirilerden sonra rotasını değiştirdi.

SERT YAPTIRIMLAR MECLİS’TE

Lambrecht, “Gelecekte, çocuklara yönelik cinsel şiddet, şartsız olarak  bir suç olmalıdır. Aynısı bundan para kazanılan çirkin resimler ve videoları paylaşanlar için de geçerli olmalıdır” dedi. Çocuklara yönelik cinsel şiddetle mücadeleye sert yaptırımlar getiren yasa tasarısı Federal Meclis’te oylamaya sunulacak.

Bakan Lambrecht’in yasa tasarısına uygun olarak, terminoloji de uyarlanacak: “Cinsel taciz” yerine, ceza kanunu gelecekte “çocuklara yönelik cinsel şiddet”ten bahsedecek. Kavramın gerekçesinde, “istismar” kelimelerinin seçilmesi, aynı zamanda yasal bir “çocukların kullanımı” olduğunu da ima ettiği için uygunsuz görülüyor.

Federal Aile Bakanı Franziska Giffey (SPD) partili meslektaşı Lambrecht'in taslağına övgüde bulundu. Giffey,  “Çocukların ve gençlerin cinsel şiddetten korunması ancak kapsamlı önlemlerle sağlanabilir” dedi.

CDU Genel Sekreteri Paul Ziemiak da taslağı memnuniyetle karşıladı ve örneğin mağdurları korumak için daha kapsamlı önlemler alınmasını istedi. Ziemiak, “Çocuk istismarıyla mücadele günümüzün dijital dünyasında da gerçekleşiyor. Bu nedenle, gelecekte internet sağlayıcılarını IP adreslerini daha uzun süre saklamaya mecbur edebilmemiz önemlidir” dedi.

Federal Alman Hakimler Birliği Genel Müdürü Sven Rebehn, çocukları şiddet ve istismardan mümkün olan en iyi şekilde korumak için geniş bir önlem paketine ihtiyaç olduğunu söyledi. Önlem paketi, eyaletlerin gençlik dairelerini, polis makamlarını, savcıları ve mahkemelerini personel ve teknoloji açısından daha da iyi organize edilmesini içeriyor.

+49 – BERLİN

FOTO: DPA

HABERE YORUM KAT