Çocuklar ve gençlerde Bipolar bozukluk nasıl anlaşılır?

Çocuklar ve gençlerde Bipolar bozukluk nasıl anlaşılır?

Çocuğunuzun ruh halinde ve davranışlarında aşırı değişiklikler mi oluyor? Çocuğunuz diğer çocuklara göre çok daha fazla heyecanlanıyor veya çok daha fazla sinirleniyor mu? Bu belirtiler Bipolar bozukluğa işaret ediyor olabilir.

Çocuğunuzun diğer çocuklara göre daha sık ruh hali ve enerji düzeyinde aşırı iniş ve çıkış döngüleri yaşadığını fark ettiniz mi? Bu ruh hali değişiklikleri çocuğunuzun okulda veya evde nasıl davrandığını etkiliyor mu? Bu semptomları gösteren bazı çocuklar ve gençler, ruh hali, enerji, aktivite seviyelerinde olağandışı değişikliklere neden olan bipolar bozukluğa sahip olabilir. Tedaviyle bipolar bozukluğu olan çocuklar ve gençler zamanla iyileşebilir.

BİPOLAR BOZUKLUK NEDİR?

Bipolar bozukluk (önceden manik-depresif hastalık veya manik depresyon olarak adlandırılıyordu), insanların ruh hali ve davranışlarında gözle görülür, bazen aşırı değişiklikler yaşamasına neden olan bir hastalık türüdür. Çocukların bipolar bozukluğa sahip olamayacağı yaygın bir yanlış algıdır. Çoğu kişiye ergenlik veya yetişkinlik döneminde bipolar bozukluk tanısı konulsa da belirtiler çocuklukta daha erken ortaya çıkabilir.

Bipolar bozukluk her çocuğun yaşadığı tipik iniş çıkışlarla aynı değildir. Bipolar bozuklukta duygudurum değişiklikleri daha aşırıdır, çoğunlukla sebepsizdir ve buna uyku, enerji düzeyi ve net düşünme yeteneğindeki değişiklikler de eşlik eder.

Bipolar bozukluğu olan çocuklar bazen kendilerini çok mutlu veya "canlı" hissederler ve normalden çok daha enerjik ve aktif olurlar. Buna manik dönem denir. Bipolar bozukluğu olan çocuklar bazen kendilerini çok üzgün veya "kötü" hissederler ve normalden çok daha az aktif olurlar. Buna depresif dönem denir. Bipolar bozukluk sıklıkla dönemseldir ancak genellikle ömür boyu sürer.

Bipolar bozukluk belirtileri okulda iyi performans göstermeyi veya arkadaşlarla ve aile üyeleriyle geçinmeyi zorlaştırabilir. Bipolar bozukluğu olan bazı çocuklar ve gençler kendilerine zarar vermeye veya intihara teşebbüs edebilirler. Erken teşhis ve tedavi, uzun vadede daha iyi işlevselliğe ve refaha yol açabilir.

Bipolar bozukluğun belirti ve semptomları, dikkat eksikliği/hiperaktivite bozukluğu (DEHB), davranış sorunları, majör depresyon ve anksiyete bozuklukları gibi gençlerde yaygın olan diğer bozuklukların semptomlarıyla örtüşebilir.

Bipolar bozukluğun teşhisi karmaşık olabilir ve eğitimli, deneyimli bir ruh sağlığı uzmanı tarafından dikkatli ve kapsamlı bir değerlendirme gerektirir.

Tedavi ile bipolar bozukluğu olan çocuklar ve gençler semptomlarını yönetebilir ve dolu dolu, aktif bir yaşam sürdürebilirler.

BİPOLAR BOZUKLUĞA NE SEBEP OLUR?

Bipolar bozukluğun kesin nedenleri bilinmemektedir ancak çeşitli faktörler hastalığa katkıda bulunabilir.

Araştırmalar, bir kişinin bipolar bozukluğa sahip olma şansının, yakın bir aile üyesinde bu hastalığa sahip olması durumunda daha yüksek olduğunu gösteriyor; bunun nedeni, aynı genetik varyasyonlara sahip olmaları olabilir. Ancak aile üyelerinden birinin bipolar bozukluğa sahip olması, diğer aile üyelerinin de bipolar bozukluğa sahip olacağı anlamına gelmez. Bu bozukluğa pek çok gen karışıyor ve tek bir gen buna sebep olmuyor.

Araştırmalar ayrıca genetik olarak bipolar bozukluğa sahip olma riski taşıyan kişilerin, travma veya diğer stresli yaşam olayları yaşadıktan sonra bu bozukluğa yakalanma olasılığının daha yüksek olabileceğini öne sürüyor.

Bazı araştırma çalışmaları, bipolar bozukluğu olan kişilerle olmayan kişiler arasında beyin yapısı ve işlevi açısından farklılıklar bulmuştur. Araştırmacılar olası nedenler ve etkili tedaviler hakkında daha fazla bilgi edinmek için bu farklılıkları inceliyorlar.

ARTI49