Çocuk parasına dijital kolaylık geldi: Bürokrasi azaltılacak, ama…

Çocuk parasına dijital kolaylık geldi: Bürokrasi azaltılacak, ama…

Almanya’da ailelerinin çocuk parası için daha az resmi daire ziyareti yapması gerekecek. Yeni düzenleme genç anne ve babaların bu mali yardıma çok daha basit yollardan ulaşmasını sağlıyor.

Özellikle genç ailelerinin çocuk parası için bürokratik işlemlerle fazla zaman yitirmeden çocuk parasına ulaşması için yapılan düzenlemeler, Almanya’daki internet kullanımını yoğunlaştıracak. Yeni yasal düzenlemeyle, devletten alınan mali destek almak için yapılan başvuruların çok daha hızlı ve basit bir biçimde internet üzerinden gerçekleştirilmesi sağlandı.

Dün Federal Meclis’te kabul edilen yasayla, doğum belgesi, ebeveyn parası ve çocuk parası için artık başvurular “online” yapılabilecek. Böylece anne ve babaların gereksiz bürokratik işlemlerle vakit yitirmesinin önüne geçileceği belirtildi. 

Dijital Konulardan Sorumlu Devlet Bakanı Dorothee Bär, “Çocuk parası için başvuru, artık online bankacılık veya alışveriş kadar kolay yapılacak” derken, yeni yasanın Eyaletler Meclisi’nin de onayını beklediğini hatırlattı. Bu onay gelirse yasa yılbaşına kadar yürürlüğe girmiş olacak. 

GERÇEKTEN “DİJİTAL” KOLAYLIK MI? 

Yasal reform, bu tür yardımların ve çeşitli resmi daireler arasındaki bilgi alışverişini tek bir paket bünyesinde bir araya getiriyor. Yeni doğan bir çocukla ilgili verilerin ve ailenin geliri gibi çocuk parasının yüksekliğini etkileyen bilgilerin, otomatikman diğer dairelere dijital yoldan, anne ve babaları resmi daire ziyaretine zorlamadan aktarılması öngörülüyor. 

Çocuk parası başvuruları ve dilekçeler genellikle karmaşık olmakla suçlanıyordu. Dilekçe kağıda basılıyor, imzalanıyor ve yazılı olarak ilgili aile kasasına gönderiliyordu. Çocuk parasında da bazı eyaletlerde “online başvuru” mümkünken bazılarında değildi. Şu ana kadarki uygulamada, çocuğun doğumunun “Standesamt”a bildirilmesi, böylece resmi bir doğum belgesi alınması şarttı. Bu belgenin çocuk parası almak için ilgili daireye sunulması gerekiyordu. Yeni yasayla, bütün bu karmaşık trafiğin basitleştirilmesi ve genç ailelerinin bürokraside sıra beklemektense bebeklerine daha çok zaman ayırması sağlanmış oldu. 

ELEKTRONİK BİLGİ ALIŞVERİŞİ 

Yeni yasal düzenleneme elektronik veri alışverişini yeniden düzenliyor. Birçok resmi daire gerekli bilgileri artık birbirlerinden alabilecekler. Yani, örneğin çocuk parası başvurusunda bulunan yurttaşlar gerekli belgeleri bizzat vermek zorunda kalmayacaklar. İlgili evlenme daireleri, hastalık kasaları, ebeveyn parası daireleri ve Alman Emeklilik Sigortası gibi kurumlar, anne ve babaların arzusu üzerine kendi aralarında elektronik bilgi alışverişi için yetkilendirilecekler. Böylece belgelerin kağıda basılı halleriyle sunulması yükümlülüğü gündemden düşecek. Dijital yöntem, çifte başvuru gerekliliğini ortadan kaldırmış olacak.

Federal Almanya’da anne ve babalar veya vasiler, ilk iki çocuğun her biri için 204 avro, üçüncü çocuk için de 210 avro alabiliyor. Bu yardım dördüncü çocuk için 235 avro oluyor.  

+49-BERLİN

FOTO: A.A.

HABERE YORUM KAT