Cinsellik ve evlilikte performans kaygısı

Cinsellik ve evlilikte performans kaygısı

Cinsellik samimiyeti de getirir ki bu ikinizi bir arada tutan yapıştırıcının önemli bir içeriğidir.

EYÜP SARI - Çoğu insan evlilik yeminlerinde orgazm sözcüğüne yer vermese de, eşinizle cinsel tatmine ulaşabilmek şüphesiz örtük bir dilektir. Ancak karı koca arasındaki cinsel birlikteliğin evliliğe katkısı, cinsel gerilimi atmaktan daha fazlasıdır. Cinsellik samimiyeti de getirir ki bu ikinizi bir arada tutan yapıştırıcının önemli bir içeriğidir. 

Hem çiftin kendisine, hem de dış dünyaya aralarında özel bir bağ olduğunu gösterdiğinden samimiyet evliliğin bir gereğidir. Bu aranıza hiçbir sınır koyamayacağınız anlamına gelmez. 

Ancak aradaki sınırlar ne kadar az olursa, samimiyetiniz o kadar artacaktır. Çıplak halde yan yana olmak hiç şüphesiz iyi bir histir. Ancak partnerinizin iç dünyanızı görmesine de izin vermeniz gerekir. Ümitlerinizi, hayallerinizi ve arzularınızı eşinizden gizlerseniz bazı önemli alanlarda birbirinize iki yabancı olursunuz, ki bu da evliliğe iyi etki etmez. 

Samimiyeti fazla ileri götürüp, işi sanki yanınızda değilmiş gibi eşinizin yanında geğirmeye kadar vardırabilirsiniz. Bu samimiyet değil, olsa olsa kabalıktır. Partnerinize saygınızı asla yitirmemeniz gerekir. Samimiyetiniz banyoya kadar uzanıyorsa, birbirinizin önünde bazı vücut işlevlerini yerine getirmenizde elbette sakınca yoktur. Ancak bu düşünce şekli size evin geri kalanını da tuvalete çevirme hakkını vermez.

Anlatmak istediğim; bir ilişki de tam anlamıyla samimiyet eşlerin birbirlerine beklentilerini, ihtiyaçlarını ve yetersizliklerini açmasıyla mümkün. Ama çoğu insan ilişkilerinde defolarını göstermeyi, bir eksiklik olarak yorumluyor ve mükemmeli oynamaya çalışıyor. Bu da ister istemez, bedenimize uymayan elbise gibi bizi huzursuz ediyor. Halbuki defolarını göstermek, bunları konuşmak ilişki de bir eksiklik değil çiftleri birbirine yaklaştıran bir deneyimdir. Çiftleri iş birliğine sokar ve omuz omuza vererek aşabilecekleri, evliliklerini olgunlaştırabilecekleri bir fırsat verir.

Hatta partnerimize bu iç dünyamızı görme fırsatını vermediğimizde, dilimizle konuşmadığımız da ne oluyor? Bedenimiz konuşuyor. Yani cinsel sorunlar olarak karşımıza çıkıyor. Kadınlarda yeterince ıslanamama, orgazm bozuklukları, cinsel isteksizlik; erkeklerde de sertleşme sorunları, erken veya geç boşalma gibi cinsel işlev bozukluklarına neden oluyor. Kişi kendine bir rol biçiyor ve onu oynamaya çalışıyor. Ve o rol kendisinde bir anksiyeteye neden oluyor. 

Literatürde de bu durum performans kaygısı olarak geçer. 

Erkeklerde ve Kadınlarda Performans Kaygısı 

Çiftler arasında cinsellik başlarken bu  doğal olmalı ve kendiliğinden gelişmelidir. Ancak bazı insanlar seks esnasında "performans kaygısı" duyarlar. "İyi bir sevgili" olmak zorunda olduklarından endişelenirler. İyi performans gösterebilmek için kendilerine baskı uygularlar. 

Düşünceleri yaptıkları her harekete yoğunlaşır ve hatta seks etkinliğinin bir parçası olmaktan çok, kendilerini bu etkinliği izleyen bir izleyici gibi hissederler. 

Performans Kaygısı için Çözüm Yolları

Eğer performans kaygısı yaşıyorsanız, bunu yenmek için bazı adımlar atabilirsiniz. Aşağıdaki adımları tek başınıza  ya da partnerinizle deneyebilirsiniz: 

- Seks hakkındaki görüşlerinizi tekrar gözden geçirin. Seksin hayatın normal, sağlıklı ve olumlu bir parçası olduğunu hissetmeye başlamanız gerek. Muhteşem seks yapmayı hak ettiginize inanmanız lazım. 

- Rahatlayın. Rahatlama tekniklerini öğrenin ve ihtiyacınız olduğunda, sakinleşmek ve seksin tadını çıkarmak için kullanın. Rahatlama teknikleri arasında meditasyon ve sakinleşmek için nefes alıp verme egzersizleri bulunur. 

- Partnerinizi daha iyi tanıyın. Teoride der ki;  birini ne kadar iyi tanırsanız, onunla seks yaparken kendinizi o kadar rahat hissedersiniz. Birbirinizi, birlikteliğinizde utanmayacak yada sıkılmayacak kadar iyi tanımaya çalışın. 

- Partnerinizle, her birinizin cinsel beklentilerinin neler olduğu ve cinsel hayatınızla ilgili düşündükleriniz hakkında konuşun. Eğer partneriniz, sizi iyi bir sevgili olduğunuza inandırırsa, seks esnasında ‘’iyi bir sevgili ‘’ olup olmadığınız hakkında endişelenmeniz için muhtemelen hiçbir neden kalmayacaktır.

- Kendinizi suçlu hissetmeden ya da aşırı kaygı duymadan partnerinizin size dokunmasının verdiği zevkin tadına çıkarın. Bu zevke alışmak için partnerinizden sırtınıza masaj yapmasını isteyebilirsiniz. 

Bu adımlar, endişelerinizden kurtulmanıza gerçekten yardımcı olabilir. Hepimiz yoğun ve heyecan verici bir cinsel hayatı hakediyoruz ve eğer sizin ilişkinizin biraz ekstra çalışmaya ihtiyacı varsa, sorumluluk almaktan korkmamalısınız. Bu meseleleri kendi başınıza ya da partnerinizle çözmeye çalışabilirsiniz eğer çözüme ulaşamıyorsanız , tam iyileşme için cinsel terapi yardımını düşünebilirsiniz. Cinsel terapist İstanbul ilinde rahatlıkla ulaşılabilecek bir uzmanlık alanıdır. Önemli olan uzmanın eğitim geçmişidir. 

Sevgiyle kalın.

 

Uzm.Psk.Dan.Eyüp SARI

Evlilik Terapisti & Cinsel Terapist 

www.terapilife.net

HABERE YORUM KAT