Cildinizdeki bu belirtiler diyabet hastalığına işaret ediyor olabilir

Cildinizdeki bu belirtiler diyabet hastalığına işaret ediyor olabilir
Cilt ve diyabet birbiriyle bağlantılıdır. Ciltteki bazı işaretler diyabet hastalığının belirtisi olabilir. Peki bu işaretler nelerdir?

Cildimiz ve "şeker hastalığı" diyabet birbiriyle yakından ilişkilidir. Alman Diyabet Derneği'ne (DDG) göre rakamlar değişkenlik gösterse de uzmanlar diyabet hastalarının yüzde 50 ila 80'inde patolojik cilt değişiklikleri olduğunu varsayıyor. Bugüne kadar 50'den fazla cilt rahatsızlığı metabolik hastalıkla ilişkilendirildi.

NEDEN DİYABETLE BİRLİKTE CİLT HASTALIĞI GELİŞİR?

Cildin şiddetli kaşıntı ile seyreden mantar enfeksiyonları metabolik hastalık diyabetin bir uyarı işareti olabilir. Şeker hastalarının neden cilt hastalıklarına yakalanma sıklığının arttığı henüz kesin olarak açıklığa kavuşturulamadı. Ancak uzmanlar bu hastalıkların temel olarak vücuttaki kan şekeri seviyesinin sürekli yüksek olmasından ya da diyabet ilaçlarının yan etkisinden kaynaklandığını düşünüyor.

Yüksek kan şekeri seviyeleri çeşitli metabolik süreçleri tetikleyebilir ve bu da cilt hücrelerinde ve bağ dokusunda bozukluklara yol açabilir. Tip 2 diyabette yaygın bir sorun olan yüksek kan lipit seviyeleri ve yüksek ürik asit seviyeleri, cilt değişiklikleri için başka risk faktörleridir. Ayrıca diyabet ilaçları, diğer tüm ilaçlar gibi, aşağıdaki belirtilerle kendini gösteren alerjik cilt reaksiyonlarını tetikleyebilir:

Ciltte kızarıklık
Kabartılar
Kaşıntı

MANTAR VE BAKTERİYEL ENFEKSİYONLAR

Diyabette ciltteki glikoz birikimleri ve zayıflayan bağışıklık sistemi nedeniyle cilt bariyerinin işlevi azalır ve bakteriler ve mantarlar daha kolay nüfuz edebilir ve çoğalabilir. Candida albicans mayası gibi insan vücudunun zararsız sakinleri daha sonra aşırı derecede yayılır ve ağızda, genital bölgede veya deri kıvrımlarında (örneğin koltuk altlarında) deri iltihabı ile birlikte tehlikeli mantar enfeksiyonlarına neden olabilir. Candida enfeksiyonlarının tipik belirtileri kaşıntının yanı sıra deride yanmadır.

Yüzeysel bakteriyel deri iltihaplarına genellikle corynebacteria neden olur. Alman Diyabet Vakfı'na göre, kırmızımsı kahverengi, pullu lekelere, vücudun çok ter ürettiği her yerde, örneğin kasık bölgesinde ve koltuk altlarında görülebilir.

KAVAL KEMİĞİNDE KAHVERENGİMSİ LEKE

Kahverengimsi, yara izi benzeri, yuvarlak pigment lekeleri (diyabetik dermopati) de diyabette en sık görülen cilt değişikliklerinden biridir. Uzman Profesör Dr. Claudia Pföhler'in (Saarland Üniversite Hastanesi Dermatoloji, Venereoloji ve Alerji Kliniği) uzman portalı diabetologie-online'a açıkladığı gibi, bu lekeler genellikle kaval kemiğinin ön kısmında, ön kollarda veya ayaklarda görülür ve tanınmayan diyabetin ilk belirtisi olabilir. Kendisinde bu tür lekeler gözlemleyen herkes kan şekerini bir doktora kontrol ettirmelidir. Diyabet kontrol altına alınırsa lekeler tekrar kaybolacaktır.

DİYABETİK CİLT İÇİN DOĞRU BAKIM

Diyabetin neden olduğu cilt değişikliklerinin nasıl tedavi edileceği, ilgili nedenlere bağlıdır. Bununla birlikte, doğru cilt bakımı ile şeker hastaları hastalıkla ilişkili cilt rahatsızlıklarını önlemek için çok şey yapabilirler. Uzmanlara göre gliserin, pantenol, cadı fındığı, aloe vera, E vitamini ve üre gibi maddeler içeren nemlendirici kremler bunun için uygundur.

Uygun cilt bakımına ek olarak, kan şekerinin iyi kontrol edilmesi ve kan lipit seviyeleri ile ürik asidin iyi yönetilmesi, cilt ve doku hasarı riskini azaltmaya yardımcı olur. Diyabette ayak genellikle bakteriler ve diğer patojenler için "giriş noktası" olduğundan, yaralar ve küçük yaralanmalar açısından düzenli olarak kontrol edilmelidir.

ARTI49