Çifte vatandaşların Alman pasaportu iptal mi ediliyor? Tedirginlik yaratan iddiaya yüreklere su serpen açıklama

Çifte vatandaşların Alman pasaportu iptal mi ediliyor? Tedirginlik yaratan iddiaya yüreklere su serpen açıklama

Cumhuriyet Halk Partisi Berlin Birliği Başkanı Kenan Kolat, Avrupalı Türkler'de tedirginlik yaratan iddiaya ilişkin tüm soru işaretlerini ortadan kaldıran bir yazı yayımladı.

Almanya'nın çifte vatandaşların pasaportlarını iptal etmeye başladığı iddiası yurtdışında yaşayan Türk göçmenleri tedirgin etmişti. 

Sözcü Gazetesi'nde yer alan haberde "Alman vatandaşlık daireleri ve Türkiye'deki Almanya temsilcilikleri, çifte vatandaş olan Türklerin peşine düştü. 2000 yılı sonrası, yeniden Türk vatandaşı olanların vatandaşlıklarını iptal eden Almanya, bu sefer “yasalara aykırı bir tutum takındı” ve 2000 yılı öncesi çifte vatandaş olanların Alman kimliklerini “gasp” etmeye başladı" denilmişti. 

Cumhuriyet Halk Partisi Berlin Birliği Başkanı Kenan Kolat, Avrupalı Türkler'de tedirginlik yaratan iddiaya ilişkin tüm soru işaretlerini ortadan kaldıran bir yazı yayımladı. 

İŞTE O YAZI: 

Çifte Vatandaşlık Konusu
Değerli Arkadaşlar
Bir gazetede yayımlanan haberde "Türkiye'ye giden çifte vatandaşların pasaportuna el koyuyorlar" haberi tam doğru bilgileri içermiyor.
Almanya Vatandaşlık Yasası 1.1.2000 tarihine kadar Alman vatandaşı olan kişiler Almanya toprakları dışında kendi isteğiyle bir başka devlet vatandaşlığını kazanırlarsa, bu Alman vatandaşlığının düşmesine yol açıyordu.
Örneğin Almanya'da yaşarken Türk vatandaşlığından çıkarak Alman vatandaşı olan bir kişi, Türkiye'ye dönerek ya da orada bulunduğu sürede Türkiye'den yeniden Türk vatandaşlığına başvurması ve yeniden Türk vatandaşı olması durumunda Alman vatandaşlığı düşmekteydi. 
1.1.2000 tarihinden sonra Alman vatandaşı olan bir kişinin nerede bulunduğuna ve yaşadığına bakmaksızın bir başka devlet vatandaşlığını kendi isteğiyle (Antragserwerb) aldığı takdirde, yine Alman vatandaşlığını kaybediyor. Yani Türk vatandaşlığını 1.1.2000 tarihinden sonra yeniden alanlar (ister Türkiye'de yaşasın, isterse Almanya ya da bir başka ülkede) Alman vatandaşlığını kaybeder.  Yalnızca başvuru sırasında 18 yaşından küçük çocuklar Alman vatandaşlığını kaybetmezler. Nedeni: Çocukların kendi başvuru yapma ya da yapmama iradesi bulunmamaktadır. Bu nedenle bu durumda olan çocuklar ilelebet çifte vatandaş olmuşlardır.
Türkiye'ye dönmüş ya da orada yaşamakta olan çifte vatandaşlar, pasaportlarını uzatmaya Alman konsolosluklarına gittiklerinde onlardan Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği istenmektedir. Buradan hangi tarihte Türk vatandaşlığına geri döndükleri görülür. Esas olan başvuru tarihi olmayıp, yeniden Türk vatandaşlıklarına alındıkları tarihtir. 1.1.2000 tarihinden sonra yeniden Türk vatandaşı olanların Alman vatandaşlıkları düşer.
1.1.2000 tarihinden önce Türk vatandaşı olanlarda ise bu işlemin yapıldığı tarihte nerede yaşadıklarına bakılır. Bunu kanıtlamak için Anmeldung yeterli olmayabilir, Türkiye'ye giriş-çıkış bilgileri (Emniyet Genel Müdürlüğünden alınır bu döküm) istenebilir. Kuşku varsa, başvuru ve karar tarihlerinden Almanya'da yaşandığının belgelenmesi istenebilir. Bunun için o dönemde çalışılıyor , eğitim görülüyor idiyse belgeler istenebilir; örneğin doktora gidilmiş ise buradan da belge alınabilir.
Konuyla ilgili telaşlanmadan vatandaşlığın iptali aşaması devreye girerse uzman bir hukukçuya başvurmakta yarar vardır.
Kenan Kolat
CHP Berlin Birliği Başkanı

 

HABERE YORUM KAT