CHP Avrupa Birliği Temsilcisi Kader Sevinç yazdı: Almanya'nın yeni savunma vizyonu ne

CHP Avrupa Birliği Temsilcisi Kader Sevinç yazdı: Almanya'nın yeni savunma vizyonu ne

Ukrayna, Gazze derken peş peşe patlayan savaşlar döneminde Almanya'nın yeni savunma vizyonuna ilişkin ipuçlarını CHP Avrupa Birliği Temsilcisi Kader Sevinç kaleme aldı.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi ve İsrail’in Gazze kuşatması ile Batı Şeria’daki saldırıları, küresel çapta bir krize yol açtı.

Ukrayna, Gazze derken peş peşe patlayan savaşlar döneminde Almanya'nın yeni savunma vizyonuna ilişkin ipuçlarını CHP Avrupa Birliği Temsilcisi Kader Sevinç kaleme aldı.

Kader Sevinç, “Almanya'nın Yeni Savunma Vizyonu: Avrupa Güvenliğinde Yeni Bir Dönem mi?” başlıklı yazısını kişisel blogunda yayınladı.

Sevinç’in yazısının Türkçe çevirisi şöyle:

Almanya, Avrupa'nın yeni askeri gücü olmaya mı hazırlanıyor? Savunma Politikası Raporu 2023, ülkenin güvenlik ve savunmaya yaklaşımında dönüştürücü bir değişime işaret ediyor. Bunun Avrupa ve ötesi için ne anlama geldiğini keşfedelim.

TARİHSEL İSTEKSİZLİK BOZULDU

Tarihsel olarak Almanya, NATO'nun %2'lik GSYİH savunma harcaması hedefinin altında kalmıştır. Ancak son zamanlardaki jeopolitik değişimler bu duruşa meydan okuyor ve Almanya'nın askeri angajmanında önemli bir değişimin sinyalini veriyor.

ASKERİ STRATEJİDE TEMEL BİR DEĞİŞİM

Rusya'nın 2022'de Ukrayna'yı işgal etmesi bir dönüm noktası oldu. Almanya artık Bundeswehr'i güçlü bir güce dönüştürmeyi, ülkenin kendisini ve NATO müttefiklerini savunma kararlılığını güçlendirmeyi hedefliyor.

ALMANYA'NIN YENİ STRATEJİK DOKTRİNİ

2011'den bu yana ilk olan bu yeni doktrin, Rusya'yı Avrupa-Atlantik barışına yönelik birincil tehdit olarak sınıflandırıyor. Bu, gelişen jeopolitik manzaraya doğrudan bir yanıttır ve aynı zamanda Çin'in artan bölgesel hedeflerini de kabul etmektedir.

EŞSİZ MALİ TAAHHÜT

Almanya'nın NATO'nun savunma harcamaları hedefine olan bağlılığı artık 100 milyar Avroluk önemli bir fonu da içeriyor. Bu uzun vadeli yatırım, Almanya'nın stratejik yeniden düzenlemesinin derinliğini gösteriyor.

DAHA FAZLA VERİMLİLİK İÇİN OPERASYONEL YENİLEME

- Avrupa ve ulusal savunmaya odaklanmak

- Savunma sanayisinin genişletilmesi

- Satın alma süreçlerini kolaylaştırmak

- Savaş dışı rollerde sivil kapasitelerden yararlanmak

TOPLU SAVUNMA VE NATO'DA ARTAN ROL

Almanya'nın stratejisi, askeri hazırlık ve yeteneklerin iyileştirilmesi ihtiyacının altını çiziyor ve NATO içinde savunmaya entegrasyon ve tutarlı bir yaklaşıma vurgu yapıyor.

KÜRESEL PERSPEKTİF VE ULUSLARARASI KATILIM

Küresel çok kutupluluğu gözeten Almanya'nın politikası, özellikle Hint-Pasifik bölgesinde daha geniş güvenlik çıkarlarıyla uyumlu daha geniş bir katılımı içeriyor.

MODERNİZASYON VE KAYNAK TAHSİSİ

Alman Silahlı Kuvvetlerini modernleştirme taahhüdü, geçmişteki harcama eksikliklerini gidermeye ve yeni yetenekler geliştirmeye yönelik bir hamlenin sinyalini veriyor.

JEOPOLİTİK STRATEJİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ

Türkiye'den açıkça bahsedilmese de, stratejinin NATO ve bölgesel istikrara odaklanması, Türkiye dahil tüm NATO müttefikleriyle güçlü bağları sürdürme niyetini akla getiriyor.

GELECEĞE BAKIŞ: ALMANYA'NIN SAVUNMA DÖNÜŞÜMÜNÜN SONUÇLARI

Almanya'nın yenilenen savunma stratejisi Avrupa güvenliğinde yeni bir sayfa açıyor. Bu durum Avrupa ve dünyadaki güç dengesini nasıl yeniden şekillendirecek? Bunu zaman gösterecek ama bir şey açık: Almanya artık küresel savunma sahnesinde bir zamanlar olduğu kadar tereddütlü bir oyuncu değil.

HABERE YORUM KAT