“Cezasız konteyner” operasyonu: Yeşillerin başbakan adayı israfa karşı harekete geçti

“Cezasız konteyner” operasyonu: Yeşillerin başbakan adayı israfa karşı harekete geçti

Almanya’da perakende sektöründe çöpe atılan yiyeceklerin kullanılmasına izin verilmiyor. İlk seçimde başbakan olabileceğini söyleyen Yeşil lider Robert Habeck “cezasız konteynerler” için harekete geçti.

Birlik’90 / Yeşiller Eşbaşkanı Robert Habeck, yiyeceklerin süpermarketlerin atık kutularından (konteynerler) çıkarılıp kullanılmasına  izin verilmesini talep etti.

Alman Basın Ajansı DPA’ya konuşan 51 yaşındaki  Habeck, konteynerlerden yiyecek alanların cezalandırılmasını yanlış bulduğunu belirterek “Özel şahısların çöpe attığı yiyeceklerden söz etmiyorum. Konteynerlere attığı ekmek, konserve yiyecek, elma, lahana veya donmuş pizzayı çöpe atan perakendecilerden söz ediyorum. Gıda ‘kurtaran’ hiç kimse cezalandırılmamalıdır. Bu düstur olmalı. İlk adımda ‘konteyner’ kovuşturulmasından ilke olarak kaçınılmalı. İkinci adımda, ceza kanununda ek  madde ile cezalandırılmanın önüne geçilmelidir. Marketlerin ise bundan sonra sorumlu tutulamayacağı da açıktır” dedi.

SOL PARTİ DE YENİ DÜZENLEME İSTEDİ 

Şimdiye kadar, konteynerler marketlerin arka bahçesinde kilitli kapıların arkasında olduğu için suçlamalar genellikle “izinsiz girişle” ilişkilendiriliyordu. Habeck, konteynerlerden yiyecek almanın ceza kapsamına girmemesi durumunda  bunların daha kolay erişilebilir yerlere konulması gerektiğine de işaret etti. Robert Habeck, çöpe atılan gıdanın alınmasının, yardım kuruluşlarına yapılacak bağışlar için rekabet haline gelmemesi gerektiğini de kaydetti.

Diğer taraftan yakın zamanda verilen bir önergeyle Sol Parti'nin federal meclis grubu da  hükümetten “gıda atıklarının konteynerden alınmasının cezai kovuşturmadan muaf tutulmasını sağlayan” bir yasal düzenleme talep etti. 

+49 – BERLİN

HABERE YORUM KAT