Çeşme şimdilik "kurtuldu": Halk ÇED toplantısına izin vermedi
Bugün, Çeşme Kapalı Spor Salonu'nda gerçekleştirilmek istenen Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) toplantısı, Çeşme halkının, çevrecilerin ve sivil toplum kuruluşlarının büyük protestosuyla iptal edildi.
İzmir ve Çeşme bölgelerden gelen çok sayıda sivil toplum örgütü ve çevreci, toplantının yapılmasına izin vermeyerek, şirket yetkililerinin proje hakkında sunum yapmasını engelledi.
İmzalarla sunacaklar
Toplantıda hazır bulunan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yetkilileri, toplantının gerçekleşmediğini tutanak altına alarak salonu terk ettiler. Çevreciler ayrıca, projeye olan itirazlarını yüzlerce imza ile bakanlığa sunacaklar.
Yıllardır Çeşme'nin güzeliklerine sahip çıkan çevreciler, doğa mücadelesi veriyor.
Söz konusu proje, Sabancı Grubu'na ait Vega Enerji şirketi tarafından, Çeşme'nin en güzel manzaralı alanlarından birinde, Musalla Mahallesi Sarnıç Mevkii'nde 18.163 adet güneş paneli kurulması amacıyla geliştirildi. Şirket, bu proje kapsamında 169.879 metrekarelik bir tarım arazisini kamulaştırma yoluyla ele geçirmek istiyor ve bölgedeki toplam 4.300.000 metrekarelik alanda enerji lisansı talep ediyor.
"Neden Çeşme hedef alınıyor?"
Dr. Ahmet Güler, Çeşme Kent Konseyi ve Çeşme Yarımada Çevre Derneği adına yaptığı açıklamada, şu sözlere yer verdi:
"Bizler yenilenebilir enerjiye karşı değiliz. Ancak, Çeşme bir enerji üretim merkezi değildir. Türkiye’de güneş enerjisi santrali kurulması için uygun olan milyonlarca dönüm verimsiz arazi bulunmaktayken, neden Çeşme’nin en değerli doğal alanları hedef alınıyor? Bu proje, yalnızca enerji üretimi bahanesiyle tarım arazilerini ve doğal yaşam alanlarını betonlaştırmayı amaçlayan bir rant projesidir. Bizler Çeşme’nin doğasını, tarımını, zeytinliklerini ve hayvancılığını korumak için bu projeye karşı duruyoruz ve durmaya devam edeceğiz."
Öte yandan, proje alanı;
- Doğal SİT alanı ve tarım arazisi niteliğinde.
- Çeşme'nin en nadide bitki çeşitliliğine sahip alanlarından biri.
- Zeytinliklerin ve hayvancılık alanlarının bulunduğu bir bölgede.
- Yerleşim alanlarına çok yakın konumda.
Çevreciler, bu projenin hayata geçirilmesi halinde; binlerce metrekarelik tarım arazisi betonla kaplanacak, flora ve fauna yok edileceğini, kamulaştırma yoluyla, özel mülkiyette bulunan tarım arazileri şirketin eline geçeceğini, hayvancılık faaliyetlerinin ve yerel tarım sektörünün büyük zarar göreceğini, yerleşim alanlarının yakınında oluşacak santralin, halkın yaşam kalitesini olumsuz etkileyeceğini savunuyor.
Çeşme'yi savunanan kuruluşlar:
Karaburun Kent Konseyi, Konak Kent Konseyi, İzmir Yaşam Alanları, Ege Kent Konseyleri Birliği, DİDER, İzmir Kent Konseyi, Güzelbahçe Kent Konseyi, Karşıyaka Kent Konseyi, Güzelbahçe Kültür Çevre ve Güzelleştirme Derneği, Seferihisar Kent Konseyi, Selçuk Kent Konseyi, Ödemiş Kent Konseyi, Menderes Kent Konseyi, EGEÇEP, Çeşme Kent Konseyi, Esnaf ve Sanatkârlar Odası, Çeşme Turistik Otelciler Birliği, Çeşme Ortak Akıl Platformu, Çeşme Kadın Dayanışma Derneği, DİSK Emekli-Sen Çeşme Şubesi, Atatürkçü Düşünce Derneği Çeşme Şubesi, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Çeşme Şubesi, Çeşme Yarımada Çevre Derneği, Dalyanım Dalyan Dayanışma Çevreyi Koruma ve Güzelleştirme Derneği, Ilıca Kültür Sanat Derneği, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Kültür Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği, Pir Sultan Abdal Kültür Sanat Derneği, İzmir Yerel Tohum Derneği, Çeşme Türk Anneler Derneği, Ege Su Çalışma Grubu, Ekosos, Çeşme Ortak Akıl Platformu.