Çeşme Paşalimanı Koyu betonlaşma tehlikesi protesto edildi

Çeşme Paşalimanı Koyu betonlaşma tehlikesi protesto edildi

Çeşme’de Merhum Dr. Binbaşı Halis Temel’in yaşam boyu olağan üstü çabalar ile yarattığı ve koruduğu Çeşme Paşalimanı’daki muhteşem doğal alanın 28 Mart'ta satışa çıkarılarak betonlaşmaya açılması bölge sakinleri ve çevreciler tarafından protesto edildi.

26. Mart Cumartesi günü Paşalimanı’nda toplanan çevre halkı ve doğal yaşam savunucuları yaptıkları basın açıklamasında Çeşme’de artık neredeyse tek kalmış yeşil doğa ve deniz kıyısının satılarak yok edilmesini, betonlaşması istemediklerini belirttiler. 

Paşalimanı platformu sözcüsü Şükran Çelebi bölgenin doğal yapısının bozulmaması için her türlü mücadeleyi vereceklerini, kanunların izin verdiği ölçüde yapılaşmayı engelleyeceklerini söyledi.

Çeşme Çevre platformu adına konuşan Dr. Ahmet Güler ise “ Türkiye’nin gelmiş geçmiş beş büyük çevrecisi vardır, en büyük çevreci Atatürk’tür, bir çınar ağacının dalı kesilmesin diye koskoca bir köşkü yerinden 50 metre ileriye yürütmüş ve doğaya verdiği önemi ortaya koymuştur, ikincisi ise Halikarnas Balıkçısı, üçüncüsü Manisa Tarzanı, dördüncüsü toprak dede olarak bildiğimiz Hayrettin Karacadır.

4b05428b-e089-40d4-8938-3ccdf494e182.jpg

Kamuoyu tarafından pek bilinmeyen beşinci en büyük çevreci ise Dr.Halis Temel’dir. Bize bıraktığı bu muhteşem doğa eseri korunmalıdır. Onun mirasının yerine bizim şimdi beton apartmanlar değil,  onun heykelini dikmemiz lazımdır” dedi.

Toplantıya katılan çok sayıda vatandaş son zamanlarda Çeşme’nin vahşi beton sermeye ve müteahhitin hedefi haline geldiğini, bölgede SİT derecelerinin ve imar yasakların bir gecede değiştirilerek betonlaşmaya açıldığını, “Paşalimanı Vekamp” olarak bilinen ve 105 dönüm ve 50.000 ağaç-ve bitkilerden arsadan oluşan bölgenin de aynı akıbete uğrayacağından korktuklarını belirttiler.

85e89354-1155-4d0c-b3e2-c089351dc56f.jpg

Paşalimanı Platformu ve Çeşme Çevre Platformu tarafından yapılan basın açıklamasında, 265 milyon 365 bin lira rayiç bedeliyle satışa çıkan arsanın satışından mirasçı hiçbir kuruluşun fayda görmeyeceğini, arsalar satılır ise elde edilen gelirin zaten bankaya bloke olacağını, belirterek, “Vakıf senedine göre sadece ana sermayeden gelecek kar payları çeşitli kurumlara dağıtılacak. Dağıtılacak olan bu kar payı çok düşük bir meblağ, bu paranın hiç kimseye bir faydası olmayacak, olan  doğa harikası alana olacak. Satışı hiç kimseye faydası yok ama o bölgedeki doğayı denizi tahrip edecek, betonlaşmaya yol açacak bir girişim. Bizler Paşalimanı Platformu ve Çeşme Çevre Platformu, muhteşem bir doğaya sahip olan bir bölgenin betonlaşmasına karşıyız, burada yapılacak er türlü betonlaşmaya karşı çıkacağız, hiç kimsenin çevreyi tahrip etmesine seyirci kalmayacağı, hukuk çerçevesinde bu bölgeyi koruyacağız, Dr.Halis Temel’in eserine sahip çıkacağız” ifadelerine yer verildi.
 

HABERE YORUM KAT