Çeşme Altınkum plajı talanı son hızla devam ediyor!

Çeşme Altınkum plajı talanı son hızla devam ediyor!

Çeşme markasını tüm Türkiye’ye ve dünyaya tanıtan kumları da gerçekten altın olan Altınkum plajı şu anda bir maden firması tarafından tamamen tahrip edilmekte. Çevreciler ve vatandaşların resmî makamlara yaptıkları tüm şikayetler havada kaldı.

Çeşme’nin en güzel kumsal ve deniz kıyılarından birisi olan Altınkum-Beşevler’de ki Beach-Club kaçak inşaatı son hızla devam ediyor. Çeşme Çevre Platformu Altınkum'da gerçekleşmekte olan bu inşaat ile ilgili bir basın açıklaması yayınladı.

Basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

Savcılık inceleme başlattı, belediye zarara ilişkin birçok tutanak tuttu, basın yüzlerce defa haber yaptı, video ve fotoğraf yayınladı ancak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı hala CİMER üzerinden “orada tahribat yoktur” diye cevap verip, CİMER’e de yanlış bilgi veriyor. İzmir 2.Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu “vatandaş hayal görüyor, orada tahribat yok” tutumu içinde.

Doğal SİT alanı olan Altınkum plajına, sıfır deniz kıyısında, Beach-Club inşaatı son hız ile devam etmekte. İnşaatçı firma Ankara Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan 6 metre² portatif büfe, 21 metre² teras, 4 metre² de cankurtaran kabini olmak üzere 1400 metre² bir arazi kiralamış. Yıllık kira bedeli sadece 360.000 TL olan bu alanda maden şirketi büyük iş makinalarıyla 20. Bin metre²’ye yakın bir alanı tamamen tahrip etmiş, 100 yıllık ardıç ağaçlarını köklerinden sökmüş, binlerce kum zambağını tahrip etmiş, eşsiz Altınkum tepeciklerini tamamen yok etmiş.

Burası SİT olmasına, kıyı kenar kanununa göre korunmasına rağmen denizin içine demir iskeleler kurmuş, balık yumurlama yuvaları yok edilmiş. Şimdi ne hikmet ise evlere bile doğru dürüst ceryan veremeyen GEDİZ Elektirik dağıtım firması, tek bir konutun bulunmadığı, tarım olmayan deniz kıyısı yere yüksek enerji çekiyor. Bölgeye getirilen Beton elektrik direklerine bakılır ise 300-400 kilovatlık trafo geliyor. (2-3 fabrikaya yeter). Gediz elektriği tebrik etmek lazım, Çeşme’de konutlara elektrik veremiyor ama 6m2’lik meşrubat büfesi için bir ilçeye yetecek elektrik hattı ve trafo döşüyor.

photo-2022-04-10-19-13-05.jpg

Çeşme Çevre platformu olarak yöre halkının da katılımıyla Ocak 2022’den beri tüm resmi makamlara toplu şikayetlerde bulunduk, Savcılığa suç duyurusunda bulunuldu, Çevre şehircilik Bakanlığı’na defalarca müracaat edildi ama ne yazıkki tahribat resmi makamların göz yumması ve desteğiyle son hızla devam etmektedir.

photo-2022-04-10-19-13-07.jpg

Bir taraftan Turizm Bakanı’nın “Çeşme’yi Turizm’de uçuracağız, 200 otel, 55 bin yeni yatak, 20 golf sahası, film stüdyoları, Atatürk Köyü” açıklamaları, diğer taraftan devlet izni ile tahrip edilen bir Çeşme. Gel de bunların iyi niyetine İnan..
 
Altınkum’da da dava hazırlığı içindeyiz çok yakında karşı dava açılacaktır. Ancak dava açmak veya mahkemeyi kazanmak ne yazık ki yok edilen yaşam alanlarını, doğayı tekrar geri getirmiyor.

 

HABERE YORUM KAT