CDU’yu krizden kim çıkaracak?

CDU’yu krizden kim çıkaracak?

Birliğin federal seçimlerdeki ağır yenilgisinden ve Armin Laschet’in istifasından sonra, CDU yönetiminde potansiyel adayların araştırılması uzun süredir devam ediyor.

Armin Laschet geçtiğimiz Ocak ayında Başkan seçilmişti. Federal seçimlerde yüzde 24,1'lik tarihsel kötü sonuçtan sonra ise Başkanlıktan istifa etti.

Yeni parti başkanının özgürce seçilmesi prosedürü sebebiyle Federal yönetim kurulu ve başkanlık şu anda toplanıyor. Ancak potansiyel adayların araştırılması, perde arkasında uzun süredir devam ediyor.

CDU Başkanlık ve Federal yönetim kurulu prosedürleri tartışıyor

Birliğin federal seçimlerdeki ağır yenilgisinden yaklaşık beş hafta sonra CDU yönetimi personel düzenlemesini yeniden başlatmak istiyor. Berlin’de başkanlık ve federal yönetim kurulu, Salı günü parti başkanlığını yeniden tanımlama prosedürünü tartışacak. Partinin yönetmeliğine göre, bu amaçla bir üye anketi yapma zorunluluğu var. Bölge başkanının cumartesi günü gerçekleştirilen İlçe Başkanları Konferansında, büyük çoğunluk bu lehte oy kullandı.

Özel oturumlarda ilk adayların adaylıklarını resmi olarak kaydedip kaydetmeyecekleri belirsiz. Parti lideri Armin Laschet’in halefi için özellikle eski Birlik meclis grubu başkanı Friedrich Merz, Dış Politika Uzmanı Norbert Röttgen ve Genel Sağlık Bakanı Jens Spahn’ın olduğu söyleniyor. Ekonomi politikacısıCarsten Linnemann ve Birlik meclis grubu lideri Ralph Brinkhaus da tartışılıyor.

Bu beş olası aday Pazartesi günü Federal Meclis Kuzey Ren-Vestfalya CDU üyelerinin Bergisch Gladbach’ta düzenlediği özel bir toplantıya katıldı. Toplantıda, partinin gelecek kadrosu tartışıldığı konuşuluyor.

Günther, yeni yönetimde daha fazla kadın istiyor

Schleswig-Holstein'ın başbakanı ve CDU eyalet başkanı Daniel Günther verdiği demeçte: “Yeni liderlikte kadınların güçlü bir şekilde temsil edilmesi gerekiyor” dedi.

Laschet geçen Ocak ayında Başkan seçildi. Federal seçimlerde yüzde 24,1'lik tarihsel kötü sonuçtan sonra Başkanlıktan istifa etti. Üyelerin oylarıyla belirlenen bir halef, federal parti Kongresi tarafından resmi olarak seçilecek. Bu durumda tüm Federal Yönetim seçime hazır olmalıdır. CDU’nun hedefi bu süreci Aralık veya Ocak ayında tamamlamak.

Parti, 27 Mart'ta Saarland'da yapılacak eyalet seçimleri nedeniyle hızlı hareket etmek istiyor. 8 Mayıs'ta Schleswig-Holstein'da ve 15 Mayıs'ta Kuzey Ren-Vestfalya'da yeni bir parlamento seçilecek. CDU, üç federal eyalette de başkanlık yapıyor. Olası yenilgiler, federal seçimlerde olduğu gibi partinin sorunlarını büyük ölçüde artıracaktır.

Artı49 Haber Merkezi
Çeviri Haber: Tuğba Ünal

HABERE YORUM KAT