CDU'nun yeni genel başkanı Friedrich Merz

CDU'nun yeni genel başkanı Friedrich Merz

Angela Merkel'in başbakanlığı bırakmasından sonra düzenlenen ilk kongrede CDU'nun genel başkanlığına Friedrich Merz seçildi.

Angela Merkel'in başbakanlığı bırakması sonrası düzenlenen ilk Hrıstiyan Demokrat Birlik (CDU) partisi kongresinde genel başkanlığa Friedrich Merz seçildi.

DW Türkçe 'de yer alan habere göre; 66 yaşındaki siyasetçi, Berlin'de dijital yapılan parti kongresinde oyların yüzde 94,6'sını almayı başardı. 983 parti delegesinden 915'i Merz lehine oy kullanırken 16 delege çekimser oy verdi.

Merz, Aralık ayında parti üyeleri arasında yapılan temayül yoklamasında yüzde 62 ile Norbert Röttgen ve Helge Braun karşısında birinci olmuştu. O nedenle bugün yapılan parti kongresinde Merz karşısında hiçbir aday yarışmadı.

Merz oylama öncesinde bir adaylık konuşması yaptı. Sosyal Demokrat Partili başbakan Olaf Scholz’u ataletle suçlayan Merz, Başbakan'ın aşı mecburiyeti, yüksek enflasyon ve Ukrayna konularında gerekli liderliği sergileyemediğini söyledi. "Hükümeti denetlemenin ve Başbakanı zorlamanın" CDU’nun ana muhalefet partisi olarak görevi olduğunu belirtti.

26 Eylül 2021 Federal Meclis seçimlerinde partisinin "ağır bir yenilgi" aldığına dikkat çeken Merz "güçlü bir çıkış ve yenilenme" sözü verdi. Merz "yarının hükümeti" olmak için partinin bugünden hazırlanmaya başlaması gerektiğini belirtti.

 

HABERE YORUM KAT