CDU'nun gençlik yapılanması zorunlu askerliğin başlamasını istiyor
Almanya’da Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) gençlik yapılanması Junge Union’un lideri Johannes Winkel, zorunlu askerlik uygulamasının kısa sürede yeniden yürürlüğe girmesi gerektiğini savundu. Winkel, mevcut tartışmaların yetersiz kaldığını belirterek 2027 yılının başı itibarıyla zorunlu askerliğin yeniden başlatılması çağrısında bulundu.
Funke medya grubuna konuşan Winkel, Bundeswehr’de uzun süredir ciddi personel açığı bulunduğuna dikkat çekti. On binlerce askerin eksik olduğunu vurgulayan genç siyasetçi, mevcut yaklaşımın caydırıcılık açısından etkili olmadığını dile getirdi.
“Bürokrasiyle caydırıcılık sağlanamaz”
Hükümetin planladığı yeni askerlik modelini eleştiren Winkel, Kremlin lideri Vladimir Putin’e gönderme yaparak şu ifadeleri kullandı: "Yıllardır orduda on binlerce asker açığı olduğunu tartışıyoruz. Şimdi ülke genelinde anketler gönderip bunları büyük bir bürokrasiyle değerlendirmekle Putin’i etkileyeceğimizi sanmıyorum".
Winkel, mevcut sürecin gereksiz zaman kaybına yol açtığını savunarak daha kararlı adımlar atılması gerektiğini söyledi.
2027 için net tarih verdi
Gençlik örgütü lideri, savunma politikalarında daha hızlı hareket edilmesi gerektiğini belirterek "Karar alma cesaretine ihtiyaç var: Zorunlu askerlik 1 Ocak 2027 itibarıyla yeniden yürürlüğe girmeli" dedi.
Ayrıca ABD Başkanı Donald Trump’ın sosyal medya paylaşımlarına gösterilen yoğun ilginin eleştirisini yapan Winkel, bu enerjinin Almanya’nın savunma kapasitesini geliştirmeye yönlendirilmesi gerektiğini ifade etti.
Hükümet gönüllülük modelinde ısrarcı
Öte yandan Alman hükümeti, Bundeswehr’i büyütme hedefini şimdilik gönüllülük esasına dayalı bir sistemle gerçekleştirmeyi planlıyor. Yeni modele göre 2008 doğumlu erkekler için askerlik süreci kapsamında anket doldurma ve sağlık muayenesine katılma zorunluluğu bulunuyor. Kadınlar için ise bu süreç tamamen isteğe bağlı olarak yürütülüyor.
Ocak ayından itibaren söz konusu anketlerin gönderilmeye başlandığı bildirildi.