CDU’nun başına kim geçecek? Merkel’den sonra kim

CDU’nun başına kim geçecek? Merkel’den sonra kim

CDU’nun başına kim geçecek? Merkel’den sonra kim başbakanlığa talip olacak? Hıristiyan demokratları bu belirsizlikler eşliğinde zor bir yıl bekliyor. Bazı yorumculara göre, renksiz Jens Spahn’ın saati çalıyor da olabilir.

Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) Genel Başkanı Annegret Kramp-Karrenbauer parti başkanlığını bırakacağını ve önümüzdeki yıl yapılacak genel seçimlerde başbakan adayı da olmayacağını açıkladığından bu yana partiye şef aranıyor. Liderlik yarışında partide Dışişleri Politikaları Komisyonu Başkanı Norbert Röttgen, Kuzey Ren-Vestfalya Eyalet Başbakanı Armin Laschet ve Federal Meclis Birlik partileri (CDU/CSU) Meclis Grubu Başkanı Friedrich Merz’in adı geçiyordu. Laschet seçildiği takdirde Sağlık Bakanı Jens Spahn’ı Başkan Yardımcısı yapacağını ilan bile etmişti. Spahn, parti sağına yakın neoliberal eğilimleriyle tanınıyor.

BELİRSİZLİK SÜRÜYOR

Yaklaşık bir yıl kadar bir zaman kalan 2021 genel seçimleri için CDU’nun başbakan adayı halen netleşmedi. Başbakan Angela Merkel bu yasama döneminden sonra görevlerinden ayrılacağını daha önce açıklamıştı. 

Başbakan adayları için Hıristiyan Sosyal Birlik (CSU) lideri Markus Söder’in ve Kuzey Ren Vestfalya Eyalet Başbakanı Armin Laschet’in adı geçiyor. 

Ancak Almanya’da yayınlanan, merkez eğilimli aylık siyasi dergi Cicero’nun Genel Yayın Yönetmeni Alexander Marguire kaleme aldığı bir analizde çok çarpıcı bir iddiayı ortaya attı. 

SIRADA “KUL” SPAHN MI VAR?

“Kul Spahn Beyaz Atlı Şövalye mi Oluyor?” başlıklı yazısında Marguire konunun yavaş yavaş hareketlenmeye başladığına işaret ederek şu yorumda bulundu: 

“Salgının patlak verdiği  birkaç ay önce nisan ayında planlanan ve yeni  genel başkan seçilmesi hedeflenen CDU parti genel kurulu iptali şu sözlerle gerekçelendirilmişti: Şu anda tamamen korona kriziyle ilgileniyoruz, personel sorunları hiçbir rol oynamıyor. Şimdi ise Merz ve Laschet gibi ağırlıkları olamayan figürler parti genel başkanlığı için mücadele ediyor. Norbert Röttgen’den söz etmiyorum bile. Belki de şimdi sıra Jens Spahn’dadır ki, bunun için elde yeterince ipucu var.”

+49 – BERLİN

HABERE YORUM KAT